T4-C-13 lavskog
Lavskog består av halvåpne eller oftest åpne skoger dominert av lyng og lav; mot fjellet ofte skog eller krattskog av vekstreduserte trær. Bunnsjiktet er ofte helt dominert av reinlaver. Furu er det dominerende treslaget i mesteparten av landet, men bjørk dominerer i fjellskogen de fleste steder.
Av /Artsdatabanken.

Lavskog er en skogtype som finnes i boreal løvskog og i barskog, enten på grunnlendt mark med tynt jorddekke eller på grove løsavsetninger.

Faktaboks

Også kjent som

T4-C-13 lavskog

Tresjiktet består oftest av furu eller dunbjørk. På slike areal er det liten tilgang på vann, slik at lavskogen er karakterisert av tørketålende planter. Vanlige arter er lav; kvitkrull, pigglav og reinlaver, lyng; fjellkrekling, tyttebær, mjølbær og røsslyng samt enkelte tørketålende gras, slik som sauesvingel og smyle.

Lavskog finnes helst i nedbørfattige strøk i innlandet, men i mer nedbørrike kyststrøk finnes grunnlendt lavskog med heigråmose.

Lavskog dekker 5,3 prosent av skogarealet i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg