Fotomorfogenese er lysets virkning på plantenes vekst, utvikling og form. Dette er prosesser som ikke har noen direkte sammenheng med fotosyntesen, og det er svært små lysintensiteter som skal til for å gi en effekt. Et godt eksempel er vekst av planter i mørke. De blir da etiolert med en lang, spinkel og nesten fargeløs stengel og med små rudimentære blad. Den samme planten vil i lys få en mye kortere og kraftigere stengel og grønne blad. Lyset har altså en hemmende virkning på lengdeveksten.

Faktaboks

Uttale
fotomorfogenˈese
Etymologi
av foto-, -morf og -genese

Frø som spirer nede i jorden får en etiolert, hurtig vekst, men når stengelen får lys i jordoverflaten, bremses veksten og det blir et normalt grønt skudd. Det har betydning for planten at den hurtigst mulig får lys til klorofylldannelse og fotosyntese. Også selve frøspiringen er ofte styrt av lys/mørke, idet noen frø er helt avhengig av lys, andre må ha mørke, mens de fleste spirer både i lys og mørke.

Det er bare rødt lys som er aktivt: Kortbølget rødt lys hemmer veksten, mens langbølget rødt (mørkerødt) lys stimulerer lengdeveksten. Dette henger sammen med at disse formene for lys absorberes av pigmentsystemet fytokrom, som har en nøkkelrolle i plantenes fotomorfogenese.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg