fytokrom

Artikkelstart

Fytokrom er et pigmentsystem hos planter. Det spiller en sentral rolle i mange utviklingsprosesser, som spiring, vekst, blomstring, hvile og så videre.

Faktaboks

Uttale
fytokrˈom
Etymologi
av fyto- og -krom

Pigmentsystemet består av to hovedformer:

  • fytokrom PR (R for rødt), som absorberer maksimalt rødt lys av bølgelengde 660 nanometer, og
  • fytokrom PMR (MR for mørkerødt), som absorberer maksimalt rødt lys av bølgelengde 730 nanometer.

PR er et blågrønt, mens PMR er et gulgrønt pigment. De er begge kromoproteiner og inneholder en åpen kjede av tetrapyrrol. PR og PMR kan reversibelt omdannes til hverandre. Ved belysning av en plante med rødt lys vil PR omdannes til PMR. PMR er den fysiologisk aktive formen av fytokrom, som setter i gang en lysømfintlig reaksjon, for eksempel spiring av lysavhengige frø.

Ved belysning med mørkerødt lys omdannes PMR til PR og den lysavhengige reaksjonen uteblir. Man kan gi meget kortvarige vekslinger mellom rødt og mørkerødt lys, og det vil være den siste behandlingen som er bestemmende for reaksjonen. Sollys, det vil si lys som inneholder alle bølgelengder, med både rødt og mørkerødt, har tilstrekkelig innhold av rødt lys, slik at sollys har samme virkning som rødt lys.

Fytokrom spiller en viktig rolle under mange naturlige forhold. For eksempel vil sollys som går gjennom bladverket i en trekrone miste atskillig mer av det røde lyset enn det mørkerøde ved absorpsjon. I skogbunnen blir det derfor et lys med relativt mer mørkerødt. Spirings- og vekstforhold vil da bli annerledes enn i fullt sollys.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg