medisinmann

Medisinmann. En sangoma (medisinmann) i Limpopo-provinsen i det nordlige Sør-Afrika. Sangomaen kommuniserer med forfedrene og opptrer som mellommann mellom døde og levende. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Medisinmann, vanlig betegnelse på personer (det kan være både kvinner og menn), særlig i ikke-vestlige samfunn, som helbreder sykdom ved hjelp av tradisjonell legekunst (naturmedisin), ofte kombinert med bruk av magi (se folkemedisin). Siden behandling av sykdom i mange samfunn ofte gjøres avhengig av sykdommens årsak, er det medisinmannens oppgave å finne denne. Dette skjer ved ulike magiske teknikker (divinasjon). I samfunn hvor heksetro er utbredt, mener han å kunne avsløre den som har sendt sykdommen, eller han kan finne at årsaken ligger i at den syke selv har brutt religiøse forbud (tabuer) eller forsømt sine religiøse plikter.

Faktaboks

uttale:
medisˈinmann

I europeisk språkbruk betegnes medisinmann ofte som «heksedoktor». Dette er misvisende. I sitt eget samfunn oppfattes medisinmannen som en som bekjemper hekseri. Han bringer ofte konflikter i lokalsamfunnet frem i dagen, slik at de kan behandles i de vanlige institusjoner for konfliktløsning. Dette kan han gjøre fordi konflikter ofte gir seg utslag i hekseribeskyldninger. Helbredelse av sykdom søkes oppnådd dels ved bruk av legende planter, og dels gjennom en psykoterapi som består i å fjerne eller nøytralisere det som pasienten og legen tror er sykdommens årsak. Vanligvis er det ikke noe vesentlig og nødvendig motsetningsforhold mellom medisinmenn og «moderne» leger, og medisinmannen kan godt sende pasienten til sykehus for å få symptomene leget med moderne medisinsk behandling. I enkelte land, f.eks. Zimbabwe, har medisinmenn og helsemyndigheter inngått formelt samarbeid, og medisinmennenes virke søkes til en viss grad integrert som en del av det nasjonale helsevesenet.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg