Festeavtale er en juridisk avtale mellom to parter som innebærer at noen andre enn grunneieren får rett til å benytte grunneierens eiendom til ett eller flere formål. Det normale er at det betales en årlig leie for en slik avtale.

Faktaboks

Også kjent som

festekontrakt

Det vanligste eksempelet er en festetomt til bolighus eller fritidshus, men det kan også gjelde andre forhold som skytebane, golfbane, dyrket mark eller lignende.

Tinglysing

Festeavtaler bør tinglyses for å ha full rettskraft overfor en tredjeperson.

Nye festeavtaler som skal tinglyses, må være satt opp på standardisert skjema fastsatt av Kartverket. Eldre festekontrakter som ble utformet etter tidligere gjeldende regler, kan som hovedregel tinglyses i sin opprinnelige form. I det skriftlige dokumentet må både festeformålet og tomteverdien være angitt. Hvis festeavtalen gjelder en del av et bruksnummer, og festetiden er lengre enn 10 år, krever matrikkelloven (§ 12) at festetiden blir matrikulert.

Noen festetomter må måles opp og gis et eget festenummer før festekontrakten kan sendes til tinglysing.

Festenummer

Dersom det kun er en del av et gårds- og bruksnummer som skal festes bort, må kommunen først kontaktes for oppmåling av tomten og tildeling av festenummer. Dette gjelder også ved avtaler om punktfeste. Kommunen fører den nye festetomten i matrikkelen og sender deretter melding til tinglysing, slik at det opprettes et nytt grunnboksblad for festetomten. Festekontrakt bør sendes inn samtidig, eventuelt kort tid etterpå. Både melding til tinglysing og festekontrakt skal sendes inn i to eksemplarer.

Bebygd festetomt

Hvis eiendommen som festes vekk er bebygd, må det sammen med festekontrakten også sendes inn et skjøte hvor bebyggelsen overføres fra grunneier til fester. Ved tinglysing av eldre festeforhold, hvor festeren selv har ført opp bygningen, kan det gjøres unntak fra kravet om skjøte. Verdien må likevel oppgis for beregning av dokumentavgift.

Ved tinglysing av festekontrakt på bebygd tomt blir det beregnet dokumentavgift av bygningen og festerettens verdi, i tillegg til vanlig tinglysingsgebyr. Hvis festetomten er ubebygd, blir det ikke beregnet dokumentavgift.

Konsesjon

Konsesjonsreglene gjelder også ved tinglysing av festerett. Festeren må undersøke om det foreligger konsesjonplikt, eventuelt må festeren fylle ut egenerklæring om konsesjonsfrihet. Man kan ta kontakt med kommunen for å få svar på hva som er aktuelt i et spesifikt tilfelle. Konsesjonspapirene skal legges ved når festekontrakten sendes inn til tinglysing.

Overføring av festerett

Det er mulig å overføre en tinglyst festerett til noen andre ved å fylle ut et skjøte. Hvis det står i festekontrakten at grunneieren må gi samtykke til overdragelse av festeretten, må grunneieren også signere på skjøtet. Når skjøtet sendes til tinglysing, må eventuelle konsesjonspapirer legges ved.

Ved overføring av en bebygd festetomt blir det beregnet dokumentavgift av bygningen og festerettens verdi, i tillegg til det alminnelige tinglysingsgebyret. Ved overføring av en ubebygd festetomt blir det ikke beregnet dokumentavgift.

Ny festeavtale eller nye vilkår

Noen ganger inngår partene en ny festekontrakt i løpet av festeforholdet eller avtaler nye vilkår. Dette kan tinglyses.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg