festenummer

Festenummer er en del av eiendomsbetegnelsen til festede eiendommer i Norge. Eiendommer får tildelt gårds- og bruksnummer av kommunen, også kalt matrikkelnummer, og sammen med kommunenummeret utgjør dette eiendommens unike identitetsnummer. Noen matrikkelenheter får i tillegg et festenummer og/eller seksjonsnummer.

Tomtefeste er en ordning der man leier tomtegrunn for oppføring av bygning man selv eier. Ordningen er også omtalt som «hus på fremmed grunn». Den som leier tomten kalles fester. Den som eier grunnen kalles bortfester.

Fast eiendom i Norge identifiseres med matrikkelnummer. Nummeret bygges opp med kommunenummer, gårdsnummer, bruksnummer og eventuelt festenummer og/eller seksjonsnummer. I adressering kan også undernummer forekomme.

Over ser du to eksempel på matrikkelnummer. Det første eksempelet er matrikkelnummeret til Nidarosdomen i Trondheim, det andre til en seksjonert boligblokk i Oslo. Gårds- og bruksnummer skrives gjerne slik: «400/2 i Trondheim», «46/88 i Oslo», eller i full form med kommunenummer «5001/400/2».
Oppbygging av matrikkelnummer
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg