Fagskoleloven er en norsk lov om høyere yrkesfaglig utdanning som ligger på nivå over videregående opplæring. Lovens formål er å legge til rette for at fagskoleutdanningen i norske skoler er av høy kvalitet, og at fagskolestudentene får gode utdanningsvilkår.

Faktaboks

Fullt navn
lov om høyere yrkesfaglig utdanning
Kortnavn
fagskoleloven
Trådt i kraft
01.07.2018, 01.01.2019
Lovdata-ID
NL/lov/2018-06-08-28

Fagskoleutdanninger er korte, yrkesrettede utdanningsprogrammer som bygger på videregående opplæring eller tilsvarende realkompetanse. I dag er det et mangfold av aktører som tilbyr fagskoleutdanning, og desto flere utdanningstilbud. Det tilbys blant annet utdanning innen helse- og sosialfag, naturvitenskapelige fag og tekniske fag; for eksempel kan en utdanne seg til å bli helseadministrasjonssekretær, spillutvikler eller juridisk kontormedarbeider. Slik utdanning skal med andre ord være praksisnær, og imøtekomme behovet for kvalifisert arbeidskraft i samfunnet.

Loven er en overordnet rammelov som blant annet angir hvilke hovedkriterier som en fagskoleutdanning må oppfylle for å bli godkjent etter loven. Videre har loven bestemmelser om hvordan fagskoler skal organiseres, og hvilke plikter og rettigheter studentene har. De nærmere reglene for opptak, studier og eksamen finnes også i forskrifter fastsatt av Kunnskapsdepartementet, Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen (NOKUT) og den enkelte fagskole. For å opprette en fagskole kreves det akkreditering av NOKUT.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg