Fagerrogn er et tre i småasalslekta i rosefamilien. Treet er en krysning mellom rogn og asal, og vokser bare i Norge. Det blir mellom tre til seks meter høyt. Arten er oppført på artsdatabankens rødliste som nær truet.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Hedlundia meinichii
Beskrevet av
(Lindeb. ex Hartm.) Sennikov og Arto Kurtto
Rødlistestatus i Norge
NT – Nær truet

Beskrivelse

Fargerrogn har, som rogn, finnete blad, men i motsetning til rogn er endesmåbladet større og mer oppfliket enn de andre småbladene.

Utbredelse

Fagerrogn ble opprinnelig beskrevet fra Bømlo i Hordaland, og er en sjelden art. Arten har sannsynligvis oppstått ved at rogn har krysset seg, muligens med bergasal. Denne hybriden kan deretter ha tilbakekrysset seg med rogn, og dette avkommet igjen tilbakekrysset. Fagerrogn er bare kjent fra relativt varme skogkanter på kalkgrunn langs Vestlandskysten nord til Nord-Trøndelag, og er rødlistet som nær truet.

Variasjon

Det er stor variasjon innen denne arten. I Arboretet på Milde (Universitetet i Bergen) dyrkes en spesiell form som har fått navnet «Fægri-fagerrogn», oppkalt etter avdøde professor Knut Fægri.

Bruksområder

Treet har gode egenskaper som prydtre. Fruktene er noe større en hos rogn, og kan på samme måte brukes til rognebærgele. Fagerrogn er valgt som kommuneblomst for Leka kommune.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Faktaboks

fagerrogn
Hedlundia meinichii
Tidligere vitenskapelig navn
Sorbus meinichii Lindeb. ex Hartm., Sorbus aucuparia meinichii Lindeb.
Artsdatabanken-ID
211738
GBIF-ID
9312119

Kommentarer (8)

skrev Knut A. Rosvold

Fagerrogn er valgt til kommuneblomst for Leka kommune i Nord-Trøndelag. SNL antyder Sogn og Fjordane som nordgrense for arten. Hvordan kan dette henge sammen?

svarte Inger Nordal

Fagerrogn går nord til Nord-Trøndelag. Feil i den opprinnelige versjonen.

skrev Janne Horn Erath

I følge artsdatabanken tilhører fagerrogn "Hedlundia" (småasalslekta), ikke Sorbus.

svarte Kjersti Kanestrøm Lie

Takk igjen for innspill, Janne. Jeg tar dette videre til fagansvarlig. Mvh. Kjersti

svarte Unni Vik

Takk for påminning, Janne. No skal det vera retta opp. Alt godt, Unni

skrev Janne Horn Erath

Det er fortsatt følgefeil i teksten. Anbefaler å gå gjennom alle linker/beskrivelser av asalarter. Dette gjelder også andre artikler om tidligere sorbus-arter.

svarte Unni Vik

Hei,
Eg har merka meg at mange av artiklane her må oppdaterast. Dette arbeidet tar litt tid å gå gjennom, men vil bli gjort så snart eg har moglegheit.

Alt godt,
Unni

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg