fagerrogn

Sorbus meinichii, fagerrogn. Foto fra: Sverige, Fårö, Butleks N

Sorbus meinichii, fagerrogn. Foto fra: Sverige, Fårö, Butleks N

Artikkelstart

Fagerrogn er et tre i rosefamilien, en krysning mellom rogn og asal, som bare vokser i Norge. Ca. 5 m høyt; ligner rogn (Sorbus aucuparia) og hører til samme slekt.

Faktaboks

Også kjent som
Sorbus meinichii

Beskrivelse

Fargerrogn har, som rogn, finnete blad, men i motsetning til rogn er endesmåbladet større og mer oppfliket enn de andre småbladene.

Utbredelse

Fagerrogn ble opprinnelig beskrevet fra Bømlo i Hordaland, og er en sjelden art. Arten har sannsynligvis oppstått ved at rogn har krysset seg med en asal-art, muligens bergasal (S. rupicola). Denne hybriden kan deretter ha tilbakekrysset seg med rogn, og dette avkommet igjen tilbakekrysset. Fagerrogn er bare kjent fra relativt varme skogkanter på kalkgrunn langs Vestlandskysten nord til Nord-Trøndelag, og er rødlistet som nær truet.

Variasjon

Det er stor variasjon innen denne arten. I Arboretet på Milde (Universitetet i Bergen) dyrkes en spesiell form som har fått navnet "Fægri-fagerrogn", oppkalt etter avdøde professor Knut Fægri.

Bruksområder

Treet har gode egenskaper som prydtre. Fruktene er noe større en hos rogn, og kan på samme måte brukes til "rognebærgele". Fagerrogn er valgt som kommuneblomst for Leka kommune.

Anbefalte lenker 

Kommentarer (2)

skrev Knut A Rosvold

Fagerrogn er valgt til kommuneblomst for Leka kommune i Nord-Trøndelag. SNL antyder Sogn og Fjordane som nordgrense for arten. Hvordan kan dette henge sammen?

svarte Inger Nordal

Fagerrogn går nord til Nord-Trøndelag. Feil i den opprinnelige versjonen.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg