Mikroevolusjon refererer til evolusjon på korte tidsskalaer og beskriver evolusjonære endringer som skjer innen arter og populasjoner, som for eksempel avl av nye hunderaser (se hundeavl).

Mikroevolusjon kan mer presist referere til endringer i allelfrekvenser i en populasjon som et resultat av mutasjoner, genetisk drift, genflyt og naturlig eller kunstig seleksjon.

De aller fleste evolusjonære endringer vi mennesker er i stand til å observere er eksempler på mikroevolusjon. Den fenotypiske variasjonen mellom ulike hunderaser er eksempler på mikroevolusjonære endringer. Et annet eksempel er evolusjonen av antibiotikaresistens hos bakterier.

Akkumulerte mikroevolusjonære endringer fører over tid til dannelsen av nye arter og til andre store evolusjonære endringer, ofte referert til som makroevolusjon.

Forskjellen på mikro- og makroevolusjon er derfor i stor grad tidsskalaen man studerer evolusjonære endringer på (men se artsseleksjon).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg