Evnukker ved harem
Evnukker ved et harem i Persia (Iran), 1883. Evnukkene der var ofte afrikanske slaver, de på bildet var trolig fra Etiopia.

Evnukk var en mann som var harems- eller palassvokter, og som hadde fått fjernet testiklene (kastrering). Hensikten var å svekke seksualfunksjonen og å sørge for at han ikke kunne bli far til barn av kvinnene i haremet. Når testiklene er fjernet, bortfaller produksjonen av testosteron og spermier.

Faktaboks

Uttale
evnˈukk
Etymologi
av gresk eunoukhos, ‘haremsvokter’
Også kjent som

eunukk, kastrat

engelsk eunuch

Historikk

Evnukk
Evnukk i Det osmanske riket. Foto fra 1870-årene.
Av .

Vokterne i harem og i enkelte orientalske palass var evnukker. De ble sett på som svært passende vakter og tjenere for alle de mange hustruer og konkubiner en hersker hadde i sitt palass. Evnukker som rådgivere forsvant først da Det osmanske riket ble oppløst i kjølvannet første verdenskrig.

Ved det kinesiske keiserhoffet var det bare kastrerte menn som kunne få de høyeste posisjonene, noe som førte til at det var svært mange evnukker. Den tidligste dokumentasjonen går tilbake til 1300 fvt. Til tider var evnukkene så mektige at de i realiteten var de styrende. Den siste evnukken, Sun Yuaoting, døde 94 år gammel i 1996.

Evnukker var også rådgivere for herskere i Persia fra rundt 500 fvt. og for de romerske keiserne Claudius, Nero, Vitellius og Titus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg