Faktaboks

Aulus Vitellius
Uttale
vitˈellius
Født
15 evt.
Død
69 evt.
Aulus Vitellius
Aulus Vitellius
Av /Bardo-museet, Tunis 𝒲.

Aulus Vitellius var en romersk keiser fra januar til desember 69 evt., i det som er betegnet som «firekeiseråret».

Bakgrunn

Vitellius ble først konsul i 48 og virket som stattholder (prokonsul) i Afrika i 60 og siden som senator i Roma. Etter at Nero ble styrtet, ble Vitellius høsten 68 utnevnt til guvernør over keiserprovinsen Germania av den nye keiseren Galba. Galba ble raskt utfordret og drept av Otho. Og da reagerte legionene ved Rhinen med å utrope Vitellius til keiser. Det som fulgte var en regelrett borgerkrig , hvor han slo Otho ved Bedriacum (Calvatone) i april 69. Deretter marsjerte han mot Roma og ble anerkjent av senatet.

Vitellius er ofte framstilt som en prinsippløs og slu person, med anlegg for fråtseri. Han vant aldri befolkningens eller soldatenes hjerter og måtte bukke under for Vespasian, som med støtte fra troppene i øst utfordret Vitellius om keisermakten. Vitellius ble nedkjempet og drept i desember 69.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Wellesley, Kenneth: The year of the four emperors, 3rd ed., 2000, isbn 0-415-23620-7

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg