Engletrompet er vanlig å se som prydtrær i varme strøk og som småvokste hybrider brukes de som stueplanter.
/Brugmansia-variant.
Lisens: CC BY SA 3.0
Brugmansia-hybrid
Engletrompet dyrkes ofte som små trær. Bason botaniske hage, Whanganui, New Zealand.
Brugmansia-hybrid
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Engletrompet er arter i slekta Brugmansia i søtvierfamilien. Opprinnelig kommer disse fra Sør-Amerika, men nå dyrkes de i hager og parker i varme strøk av Jorda og noe som stueplante i Norge. Tidligere var disse artene plassert i piggepleslekta (Datura). Det er de flere titalls centimeter lange, hengende, trompetforma blomstene som gjør disse plantene til ettertrakta prydvekster. Plantene inneholder mange av alkaloidene som er vanlige i søtvierfamilien og alle deler av plantene er svært giftige.

Utseende

Dette er busker eller små trær på opptil om lag ti meter. Bladene er hele og breie med bukter eller tenner i kanten. De trompetforma, hengende blomstene er svært store, lengder på opptil 50 centimeterer er angitt. Begeret er krukkeforma med fem fliker. Den sammenvokste blomsterkrona har fem grunne fliker. Det er fem pollenbærere i midten av blomsten, og griffelen stikker ut mellom disse. Fruktemnet er sammenvokst av to fruktblader, og frukten blir en kapsel med pigger som sprekker opp med fire fliker når den er moden.

Utbredelse

Artene i denne slekta kommer opprinnelig fra Sør-Amerika, men flere arter dyrkes mange steder i tropiske og milde tempererte områder og de forvilles i disse områdene. I tillegg er ulike hybrider i bruk som potteplanter blant annet i Norge. Artene i slekta regnes som utdødd i naturen.

Systematikk og arter

Det regnes rundt ti arter til denne slekta. Slekta ble skilt ut fra piggepleslekta, Datura, i 1805 og navngitt til ære for den nederlandske botanikeren og legen Sebald Justinus Brugmans. Hvorvidt dette skal være en separat slekt har vært omdiskutert, men de siste 50 åra har det vært stor oppslutning om dette.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg