Varmepumpe

Varmepumpe som henter varme fra uteluft

Av .
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Varmefaktor er et mål på energieffektiviteten til en varmepumpe. Den angir forholdet mellom avgitt varmeeffekt og tilført effekt til varmepumpen. Som symbol på varmefaktor brukes COP (av engelsk Coefficient Of Performance).

Faktaboks

Også kjent som

effektfaktor, COP

Varmefaktoren beregnes som:

\(\begin{equation} COP=\frac{P_{Q}}{P_{M}}\end{equation}\)

der PQ er avgitt varmeeffekt og PM er den mekaniske ytelsen til varmepumpen.

En varmepumpe produserer varmeenergi ved å overføre varme fra et lavere temperaturnivå til et høyere temperaturnivå, og varmefaktoren er et mål på hvor effektivt dette gjøres. Vanligvis er varmefaktoren til en varmepumpe større enn 1, men generelt gjelder at varmefaktoren avtar med økende temperaturløft (differansen mellom temperaturen til produsert varme og temperaturen til varmekilden). Varmefaktoren til en varmepumpe vil derfor i praksis variere over tid. Det gjelder i særlig grad varmepumper som bruker uteluft som varmekilde (luft-til-luft-varmepumper og luft-til-vann-varmepumper). Når varmefaktoren oppgis for en luft-til-luft-varmepumpe, er den vanligvis basert på en driftsbetingelse der utetemperaturen er 7 °C og innetemperaturen er 20 °C.

Årsvarmefaktor

Et mer representativt mål på en varmepumpes energieffektivitet er den såkalte årsvarmefaktoren, med symbol SCOP (av engelsk Seasonal Coefficient Of Performance). Årsvarmefaktoren er definert som forholdet mellom avgitt varmeenergi fra varmepumpen gjennom et helt år og energiforbruket til varmepumpen. Dette er en teoretisk verdi som er beregnet under gitte forutsetninger, og som kan avvike fra den faktiske årsvarmefaktoren. Årsvarmefaktoren beregnes som:

\(\begin{equation} SCOP=\frac{Q}{E}\end{equation}\)

der Q er produsert varmeenergi og E er varmepumpens forbruk av energi (vanligvis elektrisk energi).

Anvendelser

Når varmepumpen brukes til oppvarmingsformål, er hensikten å spare energi, og varmefaktoren blir da et mål på hvor mye energi som potensielt kan spares ved bruk av varmepumpe. Merk at energisparepotensialet ikke øker proporsjonalt med varmefaktoren. For eksempel vil en varmefaktor på 3 gi et sparepotensial på 67 prosent, mens en mulig besparelse ved en varmefaktor på 6 er 83 prosent.

I praksis har varmepumper som brukes til romoppvarming en varmefaktor på 3 – 4 ved moderate temperaturløft (15 – 25 °C). For varmepumper som brukes til air conditioning ligger varmefaktoren i området 2,5 – 3,5. I en carnotsyklus kan den teoretisk maksimale varmefaktoren bli:

\(\begin{equation} COP=\frac{T_{H}}{T_{H}-T_{C}}\end{equation}\)

der TH er den termodynamiske temperaturen til avgitt varme og TC er den termodynamiske temperaturen til varmekilden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg