Energiintensitet er mål på hvor mye energi som brukes i forhold til et nærmere angitt aktivitetsmål, vanligvis BNP (brutto nasjonalprodukt).

I internasjonal statistikk blir energiintensiteten til et land ofte angitt som forholdet mellom landets totale tilgang på primærenergi og brutto nasjonalproduktet (TPES/GDP – Total Primary Energy Supply/Gross Domestic Product). Alternativt brukes TPES/GDP(PPP), der brutto nasjonalprodukt er justert for kjøpekraftsparitet (PPP – Purchasing Power Parity).

Energiintensitet må ikke forveksles med energieffektivitet. Energieffektiviteten kan påvirke et lands energiintensitet, men denne bestemmes også av en rekke andre faktorer, som:

  • næringsstruktur
  • klima
  • landets størrelse
  • bosettingsmønster

For eksempel vil et land med en næringsstruktur preget av kraftintensiv industri (som Norge) bruke mer energi per produsert enhet enn et land med en tjenestebasert økonomi. Klimaet spiller også en viktig rolle ettersom et utpreget kaldt klima krever mer energi til oppvarming, mens et tropisk klima krever energi til nedkjøling. Videre vil bosettingsmønsteret påvirke energiforbruket til transport.

En nedgang i et lands energiintensitet er følgelig ikke ensbetydende med effektivitetsforbedringer, men kan også skyldes strukturelle endringer i næringslivet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg