lysutbytte

Artikkelstart

Lysutbyttet for en lyskilde er forholdet mellom avgitt lysfluks (lysstrøm) og den elektriske effekt lyskilden opptar. Lysutbyttet angis i lumen per watt (lm/W).

Det spektrale lysutbyttet

Med det spektrale lysutbyttet forstås forholdet mellom lysfluks og utstrålt energi ved samme bølgelengde, angitt som funksjon av bølgelengden. For det normale lysadapterte øyet er det maksimale spektrale lysutbyttet 680 lm/W ved en bølgelengde på 555 nanometer (nm), hvor øyet har sin maksimale følsomhet. For kortere og lengre bølgelengder avtar lysutbyttet raskt (se lysmåling). Lysutbyttet er altså avhengig av den spektrale fordelingen av strålingen, og er størst hvis den sendes ut i det området hvor øyets følsomhet er størst.

Lysvirkningsgraden

I stedet for lysutbytte kan man angi lysvirkningsgraden, som er forholdet mellom lysutbytte og det lysutbyttet en ville kunne oppnådd hvis all strålingen hadde hatt den bølgelengden som svarer til øyets maksimale følsomhet (680 lm/W). Vanlig ved elektriske lyskilder er imidlertid at lysutbyttet angis som forholdet mellom lysstrømmen fra lampen og den elektriske effekten som tilføres lampen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg