Dorothea med blomsterkurven, malt på yttersiden av et alterskap fra Vik kirke i Fosnes. Skapet er trolig fra ca, 1510.
Dorothea med blomsterkurven, malt på yttersiden av et alterskap fra Vik kirke i Fosnes. Skapet er trolig fra ca, 1510.
Av .

Dortemesse, 6. februar, er en katolsk minnedag til ære for helgenen Dorothea, som led martyrdøden omkring 304 i Cæsarea i Kappadokia.

Legenden om Dorothea

Dorothea er neppe en historisk person. Ifølge legenden nektet hun å gifte seg med en dommer som hadde falt for hennes skjønnhet. Han prøvde å få sin vilje ved å torturere Dorothea, men hun sa at hun var Kristi brud og nektet å tilbe hedenske guder. På vei til retterstedet ropte den unge advokaten Theophilus til henne og ba henne sende frukt fra paradisets hage. Hun lovet å gjøre det og ba før hun ble henrettet. Da kom det en engel med en kurv med tre epler og tre roser og ga til Theophilus. Han ble omvendt og led også martyrdøden. Dorotheas levninger skal hvile i kirken i Roma som er dedisert til henne.

Ved den katolske kalenderrevisjonen i 1969 ble Dorotheas minnedag fjernet fra universalkalenderen og henvist til lokale eller spesielle kalendere, da hun ble ansett som en legendarisk skikkelse.

Dortemesse i Norge

I Norge ble Dortemesse feiret med den liturgiske festgraden simplex. Som en av de fire hovedjomfruer (virgines capitales) sammen med Barbara, Margareta og Katarina, ble hun i senmiddelalderen avbildet på mange alterskap. Flere slike alterskap har også stått i norske kirker.

Christen Jensøn har ved midten av 1600-tallet markert Dorothea med et kors på primstaven, men Dortemesse er ikke markert på mer enn en tiendedel av de norske primstavene. Det ser ikke ut til at det har vært folkelige forestillinger knyttet til Dortemesse i Norge.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Dybdahl, Audun (1999). Helgener i tiden. Trondheim.
  • Dybdahl, Audun (2011). Primstaven i lys av helgenkulten. Trondheim.
  • Farmer, David (1997). The Oxford Dictionary of Saints. Oxford – New York.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg