Dorisk hoplitt fra Sparta
Dorisk hoplitt fra Sparta, muligens kong Leonidas.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Dorere er navnet på en av stammene i oldtidens Hellas. Etter vanlig oppfatning vandret de inn fra nord, bodde ved Pindosfjellet i Thessalia og kom til Doris i Mellom-Hellas. Sagnet fortalte at de i rundt 1100 fvt. dro over til Peloponnes, anført av heraklidene, ætlinger av stammeherosen Herakles. De erobret Korinth, Argolis, Lakonia og Messenia.

Faktaboks

Uttale
dˈorere

Enkelte forskere har ment at tradisjonen om den doriske vandringen er uten historisk verdi. Men dens troverdighet er blitt bekreftet av arkeologiske funn og av dialektforholdene i det senere Hellas. Senere trengte dorerne videre frem til Kreta og Lilleasias sørvestlige kyst; i den greske koloniseringstiden slo de seg ned ved Bosporos, i Sør-Italia og på Sicilia.

Dorerne var meget forskjellige fra jonerne både i målform, kunstsans og samfunnssyn. Deres fremste stat ble Lakonia med hovedstaden Sparta (Lakedaimon). Det var et utpreget mannssamfunn, militært organisert, med en aristokratisk-oligarkisk forfatning.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg