Lakonia
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Lakonia er et landskap i Hellas som omfatter den sørøstlige delen av Peloponnes. Området er 3636 kvadratkilometer stort. Hovedby er Sparta.

Faktaboks

Uttale
lakˈonia

Historie

I oldtiden var Lakonia det landområdet som Sparta hersket over, vesentlig fjellkjedene Parnon og Taygetos og dalen mellom dem, omkring elven Evrotas med bielver. Blant byene var i historisk tid bare Sparta av betydning. Før hadde en eldre befolkning hatt et hovedsete i Amyklai, som hevdet en viss uavhengighet lenge etter at dorerne vandret inn.

I historisk tid var dorerne den eneherskende stammen. De gamle folkene i Lakonia trådte inn i feste- eller slaveforhold som perioiker eller heloter under dorerne. Etter Spartas fall hørte landet til det akhaiiske forbund og siden under Romerriket.

Lakonia ble erobret av tyrkerne (osmanene) i 1460. I middelalderen var Mistra, nær Sparta, en viktig kirke- og klosterby.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg