Dogcart.
Tohjuls dogcart med ett sete som vender fremover og ett sete som vender bakover. De har felles ryggstøtte. Vogna er produsert i København av F C Schulz.
Dogcart.
Av .

En dogcart var opprinnelig et tohjuls hestekjøretøy med to seter med plass til to personer på hvert sete. Baksetet vendte mot kjøreretningen. Kjøretøyet ble brukt til å kjøre ut folk og hunder til revejakt; under setet var det et avlukke med plass til et par kortbeinte hunder.

Faktaboks

Uttale
dˈågka:t
Etymologi
engelsk, egentlig ‘hundekjerre’

Historikk

Plasskommandant Rosenberg i dogcart.
Plasskommandant Ulrik Rosenberg med frue i tohjuls dogcart ved Akershus. Vogna trekkes av to hester i tandem.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Vogntypen dogcart dukket først opp i England omkring 1800. Rundt 1840 ble det utviklet en variant med fire hjul, og etter hvert dukket det opp mange varianter. De ble ofte navngitt etter spesielle trekk i konstruksjon eller utseende.

De fleste dogcartene som ble tatt i bruk i Norge, stammet fra Storbritannia eller kontinentet. Tohjuls dogkarter ble også produsert av flere norske vognfabrikker. De ble ofte laget av mahogni og behandlet med lakk. Det var vanlig at de store hjulene hadde et lag med kompakt gummi.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Høie, Bjørn K. (2002). 40 norske hestekjøretøyer. Foreningen til Kjørehestens Fremme.
  • Høie, Bjørn K. (2007). Hest og vogn i Norge. Eget forlag.
  • Olsen, Svein Magne (2001). Hestekjøretøy : Med hjul og meier på norske veier. Landbruksforlaget.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg