den gule fare

The Yellow Terror in all His Glory (1899), tegning av en karikert, bevæpnet kineser som tråkker over en fallen hvit kvinne som symboliserer det vestlige koloniveldet.
Av .

Artikkelstart

Den gule fare var et politisk slagord lansert omkring 1900 om den trussel en mente at den «gule rase» (øst-asiater) kunne innebære for den «hvite rase». Begrepet må forstås ut fra datidens tanker om at menneskene kunne deles inn i rasegrupper med ulike biologiske opphav og egenskaper. I dag blir uttrykket oppfattet som rasistisk, og er lite brukt.

Faktaboks

Også kjent som

engelsk Yellow Peril, Yellow Terror

Bakgrunnen for frykten som lå bak begrepet var den sterke japanske ekspansjonen i perioden rundt 1900 og tendensene i Kina til en fastere holdning overfor Europa og USA. Den raske moderniseringen og industrialiseringen i asiatiske land, og den store kinesiske og japanske utvandringen til tyntbefolkede områder som var dominert av europeiskættede innvandrere (Australia, Sør-Afrika, veststatene i USA), spilte også inn. Den tyske keiser Wilhelm 2 var svært opptatt av disse spørsmålene og bidro til å gi slagordet publisitet.

I 1920-årene var det mindre tale om den gule fare, idet emigrasjon fra Øst-Asia praktisk talt opphørte på grunn av strenge restriksjoner, og Kina hadde store indre og ytre vanskeligheter. I 1930-årene dukket imidlertid slagordet opp igjen. Bakgrunnen var denne gangen Japans tydelig uttalte hensikt å tilrive seg hegemoniet i Asia, og den konkurransen billige japanske varer representerte for europeisk og amerikansk industri.

På grunn av de rasistiske konnotasjonene ble uttrykket brukt mindre etter andre verdenskrig og sjelden i offisielle sammenhenger. I USA hadde det likevel en viss plass i ordskifte rundt Japans og det øvrige Asias kraftige økonomiske ekspansjon, til dels også under Vietnamkrigen og den kinesiske kulturrevolusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg