den gule fare

The Yellow Terror in all His Glory (1899), tegning av en karikert, bevæpnet kineser som tråkker over en fallen hvit kvinne som symboliserer det vestlige koloniveldet.
Av .

Den gule fare, politisk slagord lansert omkring 1900 om den trussel den «gule» rase (japanerne og kineserne) kunne innebære for den «hvite» rase.

Bakgrunnen for denne frykten var den sterke japanske ekspansjonen omkring århundreskiftet, tendensene i Kina til en fastere holdning overfor Europa og USA, den moderne tekniske sivilisasjons spredning til Asia, og den store kinesiske og japanske utvandringen til tyntbefolkede områder som var dominert av hvite (Australia, Sør-Afrika, veststatene i USA). Den tyske keiser Wilhelm 2 var svært opptatt av disse spørsmålene og bidrog til å gi slagordet publisitet.

I 1920-årene var det mindre tale om den gule fare, idet emigrasjon fra Øst-Asia praktisk talt opphørte ved strenge restriksjoner, og Kina hadde store indre og ytre vanskeligheter. I 1930-årene dukket imidlertid slagordet opp igjen. Bakgrunnen var denne gangen Japans tydelig uttalte hensikt å tilrive seg hegemoniet i Asia, og den konkurranse de billige japanske varene representerte for europeisk og amerikansk industri.

Etter andre verdenskrig er begrepet blitt brukt mer sporadisk, og da som regel på uhøytidelig vis. Enkelte kretser i USA har dog brakt det på bane under Japans og det øvrige Asias kraftige industrielle ekspansjon, til dels også under Vietnamkrigen og den kinesiske kulturrevolusjonen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg