Datafil, organisert samling av data som behandles som en enhet. Digitale bilder, filmer, musikkstykker og andre enheter er også eksempler på datafiler.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk file, ‘arkivmappe’
Også kjent som

fil

I et datamaskinsystem vil filer ligge lagret på en eller annen type datamedium, både i form av rene datafiler (der innholdet er inndata for eller utdata fra programmer) og kjørbare (eksekverbare) filer, altså programmer.

Organisering

Datafiler organiseres på forskjellige måter, tilpasset type program og anvendelse.

En database- eller registerfil er som regel organisert i poster (for eksempel én for hver ansatt i en bedrift), som igjen er inndelt i et bestemt antall felter (ett for den ansattes navn, ett for fødselsdato, ett for adresse og så videre). Dette gjør det mulig å søke i filen etter poster som oppfyller bestemte betingelser (for eksempel alle de som vil gå av for aldersgrensen i inneværende år).

Til sammenligning vil en vanlig tekstfil, for eksempel produsert av en tekstbehandler, bare bestå av en sammenhengende og relativt ustrukturert rekke tegnkoder. Søking i tekstfiler krever derfor programvare med muligheter for såkalt søking i fritekst.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg