minnepinne (IT)

Minnepinne er et datalager med USB-kontakt i et lite og hendig format. Lagringsmediet er et flashlager som holder data uten energiforbruk. Minnepinnen egner seg godt for å utveksle data mellom maskiner og mellom brukere, samt til sikkerhetskopiering av data. Minnepinner har normalt en kapasitet på mellom 64 og 256 GB (2022).

Faktaboks

Også kjent som

minnepenn, USB-penn, USB-minne, eng. USB-stick, eng. USB flash drive, eng. thumb drive

Minnepinner kommer også i form av en adapter for SD-kort, og gjør at dette kan plugges direkte i USB-kontakten. Selv om dette i praksis oppfører seg som en minnepinne for brukeren, er det per definisjon et SD-kort.

Skybaserte lagringsløsninger (skylagring) for oppbevaring og utveksling av data har i dag tatt over mange av bruksområdene for minnepinner.

Lagringskapasitet

De første minnepinnene kom i 1998, og kunne lagre mellom 4 og 128 MB data. Lagringskapasiteten følger kapasitetsutviklingen for flashlager, og i 2022 er de største som tilbys i normalt salg 1 TB. Lese-og skrivehastighet kan være svært forskjellige for de ulike produktene. Flashlager slites ut og kan overskrives et begrenset antall ganger, normalt mellom 5000 og 100 000 avhengig av teknologi som er benyttet. Hvor lenge en minnepinne holder data er usikkert, det er anbefalt å skrive innholdet om igjen hvert femte år.

Sikkerhet

Minnepinner er små enheter som ofte transporteres. De kan derfor representere en sikkerhetsrisiko både ved at de ødelegges og ved at de blir borte. Risikoen for informasjon på avveie kan reduseres ved å lagre data kryptert.

At minnepinner ofte gis til andre for å transportere filer, kan også innebære en sikkerhetsrisiko. Når filer slettes vil de være mulig å gjenskape dersom de ikke er blitt overskrevet av annen informasjon. Mottaker av en minnepenn kan ved hjelp av tilgjengelige verktøy derfor helt eller delvis klare å gjenskape informasjon fra tidligere bruk av minnepinnen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg