minnepinne (IT)

Artikkelstart

Minnepinne, minnekort med USB-kontakt for langtidslagring av data. Lagringsmediet er flashlager som holder data uten energiforbruk. Minnepinnen egner seg godt for å flytte data mellom maskiner og til arkivering av data. Hvor lenge en minnepinne holder data er usikkert, det er anbefalt å skrive innholdet om igjen hvert 5. år.

Faktaboks

Også kjent som
eng. memory stick

De første minnepinnene kom i 1998, og kunne lagre mellom 4 og 128 MB data. Lagringskapasiteten følger kapasitetsutviklingen for flashlager og i 2017 er de største som tilbys 128 GB. Vær oppmerksom på at lese-og skrivehastighet kan være svært forskjellige for de ulike produktene. Flashlager "slites ut" og kan overskrives et begrenset antall ganger, normalt mellom 5000 og100000 avhengig av teknologi som er benyttet. Skrivehastigheten er lavere enn lesehastigheten fordi området som skal skrives først må slettes.

Minnepinner og SD-kort er små enheter med stor lagringskapasitet og kan således representere en sikkerhetsrisiko - også av vanvare. Risikoen kan reduseres ved å lagre data kryptert, noen leverandører tilbyr en slik funksjon. Risikoen er at hvis en mister passordet så er data tapt.

Det er heller ikke lett å slette flashlager på en sikker måte. For å utnytte mediets lagerkapasitet flyttes data rundt etter en intern algoritme, og det en kan tro er overskriving av data er skriving av data på et annet sted. Den gamle blokken med data kan bli liggende lenge før den overskrives i en annen sammenheng. Igjen kan kryptografi være en løsning, uten riktig passord er brikken ikke lesbar.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg