Daiquiri
Klassisk daiquiri i cocktailglass.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Daiquiri er en rombasert cocktail fra slutten av 1800-tallet. Den regnes som en av de store klassikerne innen cocktailer og kommer opprinnelig fra Cuba.

Faktaboks

Uttale

dækk'iri

Også kjent som

Strawberry Daiquiri, Papa Doble

Oppskriften på en klassisk Daiquiri er enkel, med kun tre ingredienser. Den offisielle oppskriften fra International Bartenders Association er 6 cl lys kubansk rom, 2 cl ferskpresset limejuice og 2 barskjeer sukker. Dette ristes (shakes) med is og siles i et cocktailglass. Det finnes flere varianter av cocktailen, mest kjent er Strawberry Daiquiri, der innholdet moses med jordbær og knust is til slush.

Historie

Opprinnelsen til Daiquiri er vag. En mye fortalt historie handler om en gruveingeniør på Cuba ved navn Jennings Cox. På slutten av 1800-tallet skulle han holde et stort selskap, men gikk tom for gin. I all hast kjøpte han lokal rom, lagde en stor punsj og ga den navn etter nabolandsbyen Daiquiri.

Slike historier kan ikke alltid verifiseres. Det som imidlertid er sikkert, er at cocktailen ble svært populær i Havanna, blant annet på baren La Floridita. Ernest Hemingway ble senere stamgjest på denne baren. Han likte Daiquiri så godt at en spesialversjon ble oppkalt etter ham, Papa Doble. Dette bidro til at både baren og cocktailen fikk legendestatus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg