Crossoverlinjer, tankskip
Forenklet oversikt av hovedlinje og crossovere mellom ni tanker på et tankskip. C/T: Sentertank, W/T: Vingtank, P: Babord, S/B: Styrbord.
Crossoverlinjer, tankskip
Lisens: CC BY SA 3.0

Crossover-ventil er ventiler om bord i tankskip, som åpner eller stenger for overføring mellom hovedledninger.

Faktaboks

Etymologi
fra engelsk cross, 'på tvers'

Det finnes en rekke ledninger på tankskip, også kalt rør eller linjer. Det er i ledningene lasten forflyttes til og fra tankene om bord, enten det er snakk om sjøvannsledninger til ballasttankene, eller lasteledninger. Lasteledningene fører ulik flytende bulklast som råolje, parafin, blåsyre, matoljer, lut, etanol, med mer.

Disse er bygget opp slik at en har flere ulike muligheter for å flytte lasten mellom tanker, eller laste og losse. Som regel går det hovedledninger på langs gjennom vingtankene, altså sidetankene. Mellom styrbord og babord hovedledning står det crossover-ledninger, det vil si rør på tvers mellom hovedledningene. Disse forbinder hovedledningene, og er utstyrt med crossover-ventiler i hver ende.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg