Marie Knutsen
Bøyelasteren Marie Knutsen laster olje fra lastebøyen på Draugenfeltet i Norskehavet.
Av /Digitalt Museum.

Bøyelasting er lasting eller lossing av tankskip på åpent hav via en oppankret bøye. Skipet blir fortøyd til bøyen med en kraftig trosse i baugen og oljen føres fra kilden gjennom rør og slanger langs bunnen og opp til bøyen. En kraftig slange blir koblet til skipets lastesystem i baugen og ført inn i skipets tanker. Bøyen holdes på plass av flere ankere i stjerneformasjon. Det er senere utviklet systemer der bøyen senkes under havoverflaten, skipet seiler over bøyen og den kobles til under skroget på tankskipet.

Enkel bøyelasting ble først tatt i bruk i områder der det var for grunt eller for dårlige havneforhold til at store tankskip kunne gå inn. På 70-tallet ble bøyelasting tatt i bruk ved oljefelt i Nordsjøen der havdybden var for stor til at rørledninger kunne føres inn til kysten og oljen måtte lastes om bord ute på feltet i tankskip som kunne føre den til raffinerier og lageranlegg i land. Dette krevde kraftigere og mer avanserte systemer for bøyelasting. Metoden er senere tatt i bruk også andre steder i verden, blant annet utenfor kysten av Brasil og Canada.

Norske rederier har vært blant foregangsselskapene når det gjelder bøyelasting. I dag er Knutsen NYK Offshore Tankers og Teekay i Canada verdens største rederier innen denne typen spesialisert tankfart. De spesielle tankskipene som brukes til bøyelasting blir kalt bøyelastere, shutteltankere eller skytteltankskip.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg