Baltasar Gracián y Morales

Faktaboks

Baltasar Gracián y Morales
Uttale
gracián y morˈales
Født
8. januar 1601, Belmonte de Calatayud (Zaragoza), Spania
Død
6. desember 1658, Tarazona (Zaragoza), Spania

Artikkelstart

Baltasar Gracián y Morales var en spansk forfatter og moralist.

Gracián gikk inn i Jesuittordenen i 1619 i en alder av 18 år, og fra 1627 underviste han ved forskjellige jesuittskoler i Spania. På grunn av sine bøker ble han i 1658 forvist til landsbyen Graus.

Gracián betegner høydepunktet i den spanske conceptismen. I sin bok Arte de ingenio, tratado de la agudeza (1642 og senere utgitt) gjør han rede for sine teorier om skrivekunsten. Karakteristisk for stilen er bruken av korte, fortettede setninger og av stadige ordspill.

En samling med 300 maksimer og aforismer ble utgitt i 1647 under tittelen Oráculo manual y arte de prudencia, der mistenksomhet, forstillelse, sluhet og svik fremheves som nyttige egenskaper i et konkurransesamfunn. Verket ble oversatt til mange språk og nøt enorm popularitet i Europa. La Rochefoucauld og antakelig også La Bruyère var influert av det. Senere beundret og oversatte Arthur Schopenhauer det til tysk (1862).

Hovedverket er allikevel El Criticón (Kritikeren), en omfattende allegorisk roman i tre deler (1651, 1653, 1657), som er blitt kalt en verdslig pilegrims vandring. Her ikler han sin livsoppfatning i litterær form. Gjennom en samlet analyse av sin tids seder og skikker uttrykker han sin bitre pessimisme og sitt kyniske menneskesyn. Av øvrige verker bør nevnes El héroe (Helten) fra 1637, El político Don Fernando el Católico (Politikeren Don Fernando den katolske) fra 1640, og El discreto (Den diskrete) fra 1646.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg