Chant er den engelske og franske betegnelse på énstemmig liturgisk sang – på norsk kjent som messesang eller resitasjon – med fri rytme, utført med eller uten orgelakkompagnement. I anglikansk tradisjon betegner 'chant' en firstemmig, kormessig utførelse av bibelske salmer, såkalt 'anglican chant'. 

Chant er formelbasert og benyttes i bønnetekster og bibelske salmer i messen og tidebønnene, noe sjeldnere også i messens bibellesninger. Innenfor det gregorianske repertoaret finnes flere sett av slike formler, og det skjelnes mellom orasjonstoner, salmetoner og leksjonstoner. Chant utføres som regel av liturgen (presten), kantoren, tekstleseren eller koret. I noen tilfeller tar også menigheten del i form av vekselsang mellom kor/forsanger og menighet. I nyere tid, særlig etter det andre vatikankonsil (1962–65), har en mengde nykomponerte formler blitt laget i kjølvann av den liturgiske bevegelse og morsmålsreformen i den romersk-katolske kirke. I Norge er det særlig Egil Hovland og Toralf Norheim som har utviklet nye formler.

'Anglican chant' er en særlig form for fremføring av bibelske salmer på engelsk i morgen- og kveldsgudstjenesten ('matins' og 'evensong') etter ordningen som ble fastsatt etter reformasjonen i The Book of Common Prayer. Formlene er firstemmige og ble først bygd på en gregoriansk salmetone i tenorstemmen. Senere er 'anglican chant' blitt en egen sjanger med navngitte komponister der den musikalske interessen primært retter seg mot overstemmen og den harmoniske progresjonen. En chant-formel må være tilpasset den poetiske strukturen i de bibelske salmene og er derfor enten todelt (enkel chant, svarende til ett vers) eller firedelt (dobbel chant, svarende til to vers). 'Anglican chant' benytter verken antifon eller omkved. Norsk kantoribok inneholder mange fine eksempler på gregorianske og anglikanske chant-formler. 

  • Norsk kantoribok bind I–VI (Verbum Forlag/Norges Kirkesangforbund 1990–2005)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.