primtegn

Primtegn

primtegn
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Primtegn (′) er et tegn som brukes som symbol for målenheter. Tegnet blir også brukt i matematikk, og musikk med ulike betydninger. Merk at primtegn ikke må forveksles med primtall.

Faktaboks

Etymologi
av engelsk prime (symbol)

Når flere primtegn angis etter hverandre omtales de henholdsvis som dobbelt primtegn (″), trippelt primtegn (‴) og kvadrupelt primtegn (⁗).

Primtegnene ligner på apostrof (’) og anførselstegn (“ ”), men riktig bruk av disse tegnene er forskjellig. Tegnet har i utformingen også likheter med akutt aksent (´), men dette er et diakritisk tegn som skal brukes sammen med andre tegn. De fleste tastaturer mangler en egen tast for primtegn, og derfor er det vanlig å bruke noen av de andre tegnene i stedet, men dette anses ikke for korrekt i dokumenter av mer formell karakter.

Anvendelse

Primtegn (unicode: U+2032) brukes

  • som symbol for lengdeenheten fot, men dette symbolet blir ikke lenger anbefalt og skal erstattes med symbolet ft.
  • som symbol for vinkelenheten bueminutt (¹⁄₆₀ av én grad (°)).
  • innen matematikk med ulike betydninger, for eksempel blir f′(x) lest som den første deriverte av f(x).

Dobbelt primtegn (unicode: U+2033) brukes

  • som symbol for lengdeenheten tomme, men dette symbolet blir ikke lenger anbefalt og skal erstattes med symbolet in (etter engelsk inch).
  • som symbol for buesekund (¹⁄₆₀ av ett bueminutt). For eksempel blir geodetisk bredde for Galdhøpiggen angitt som 61° 38′ 11″ der °, ′, ″, betyr henholdsvis grader, (bue)minutter og (bue)sekunder.
  • innen matematikk med ulike betydninger, for eksempel blir f″(x) lest som den andre deriverte av f(x).

Trippelt primtegn (unicode: U+2034) og kvadrupelt primtegn (unicode: U+2057) brukes innen matematikk for å angi henholdsvis tredjederiverte av en funksjon (f‴(x)) og fjerdederiverte av en funksjon (f⁗(x)). Disse tegnene blir også brukt i notasjon av musikk for eksempel av å angi heving eller senkning av stemmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg