Bryggebille er en bille som spiser seg inn i, og skader, treverk.

Faktaboks

Også kjent som

Nacerda melanura

Selv om dyret omtales som en bille, er det først og fremst ved larvestadiet at skadene blir påført treverket. Larvene kan bli opp til fire til fem centimeter og har gråhvit farge. Langs elver, brygger og andre steder der vått og råtnende treverk finnes, vil larvene ha tilgang på mat.

Bryggebillen spiser seg inn i treverket, og etterlater seg ovale hull opp til åtte til ni millimeter i diameter som løper med veden. Mens larven får i seg det råtnende treet, formes et nettverk av tunneller som ødelegger den mekaniske støtten i trevirket. Ferskt trevirke kan også angripes av bryggebillen.

Bryggebillen overføres gjerne til skip av tre som legger til kai, og fraktes da videre med skipet til nye havner. Hull etter bryggebiller var tidligere ofte en indikator på skipets stand og alder. Den beste løsningen er å fjerne de delene av konstruksjonen som er angrepet av bryggebillen, eller forsøke å begrense problemet med insektsmiddel som for eksempel permetrin. Impregnert trevirke er motstandsdyktig mot råte, og derav bryggebiller.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg