Boremuslinger er muslinger som borer ganger i tre, kalkstein eller leire. Det finnes mange forskjellige arter av boremuslinger. De fleste tilhører familiene treboreskjellfamilien (Xylophagidae) og boreskjellfamilien (Pholadidae) innen underklasse Heterodonta. Men også representanter for andre familier. 

Treboreskjell (Xylophaga dorsalis) har 1,2 cm brede skall og korte sifoner. I motsetning til pælemark, fôrer de ikke gangene med kalk. De borer i tømmer og annet treverk, og kan gjøre skade på annet materiale, som for eksempel isolasjon på kabler. Gangene kan bli opptil en meter lange i tre.

Pælemark (Teredo navalis) hører til familie Teredinidae. De har et lite skall, og en avlang kropp. Den er opptil 8 millimeter bred og opptil 30 centimeter lang. De gnager ganger i treverk, særlig fastsittende, som bryggestolper, og kan gjøre stor skade. Utbredt langs norskekysten.

Arter i boreskjellfamilien (Pholadidae) borer i blåleire eller i løs kalkstein. Skjellene hos disse artene kan beveges uavhengig av hverandre. De er delt i to slik at den ene halvdelen dekker en åpning hvor de lange ånderørene stikker ut. Dessuten er skjellene forsynt med pigger eller tenner, som brukes til å grave med.

Pholas dactylus er en vanlig art i denne familien. Den langstrakt og kan bli mer enn 10 centimeter lang. Den kan sende ut lys, såkalt bioluminisense

En annen art i norske farvann er blåleireskjell, Barnea candida. Den kan bli 4 - 6 centimeter lang og sitter forankret med foten i borehullet, mens den gnager videre med de små skallene.

Familien kjennes på uregelmessige skjell og svakt utviklet hengsel. Noen borer i stein eller lever i huler. 

Steinboreskjell (Hiatella artica), tilhører denne familien. De har en uregelmessig, firkantet fasong, og kan bli 3,5 centimeter lange. De kan bore i kalkstein og annet mykere bunnmateriale, men kan også feste seg til tang og tare med byssustråder.

Boremuslinger, som hører til slekten Lithophaga, er i slekt med blåskjell i blåskjellfamilien. De bruker ikke skallene til å bore med, men etser hull i kalkstein med kalkløsende syre  som utskilles fra egne kjertler. De finnes over store deler av verden, og bidrar blant annet til forvitring av marmorsøyler som står i saltvann. De store artene betraktes som en delikatesse. Det finnes også en art i norske farvann. 

Amerikansk boremusling (Petricolaria pholadiformis) blir 6 cm bredt, hvit av farge, borer i leire og kalk. Kom til England med amerikansk østersyngel, og har senere spredt seg i Nordsjøen. Er funnet på Sørlandet.

muslinger

dyreliv i havet

  • Køie, M. og Kristiansen, Aa. 2000. Havets dyr og planter. 351 sider. NKS-Forlaget, Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.