Boremuslinger, muslinger som borer ganger i tre, kalkstein eller leire. Det finnes mange forskjellige arter av boremuslinger. De fleste tilhører familiene Pholadidae og Xylophagidae innen underklasse Heterodonta.

Treboreskjell, Xylophaga dorsalis, har 1,2 cm brede skall og korte sifoner. I motsetning til pælemark, fôrer de ikke gangene med kalk. De borer i tømmer og annet treverk, og kan gjøre skade på annet materiale, som f. eks. isolasjon på kabler. Gangene kan bli opptil en meter lange i tre.

Arter i boreskjellfamilien Pholadidae borer i blåleire eller i løs kalkstein. Skjellene hos disse artene er delt i to slik at den ene halvdelen dekker en åpning hvor de lange ånderørene stikker ut. Dessuten er skjellene forsynt med pigger eller tenner, som brukes til å grave med. Pholas dactylus er en vanlig art i denne familien. Den langstrakt og kan bli mer enn 10 cm lang. En annen art i norske farvann er blåleireskjell, Barnea candida. Den blir 4 - 6 cm lang og sitter forankret med foten i borehullet, mens den gnager videre med de små skallene.

Steinboreskjell, Hiatella artica, tilhører familien Hiatellidae. De har en uregelmessig, firkantet fasong, og bli 3,5 cm lange. De kan bore i kalkstein og annet mykere bunnmateriale, men kan også feste seg til tang og tare med byssustråder.

Boremuslinger, som hører til slekten Lithophaga, er i slekt med blåskjell i familien Mytilidae. De bruker ikke skallene til å bore med, men etser hull i kalkstein med en kalkløsende syre som utskilles fra egne kjertler. De finnes over store deler av verden, og bidrar bl.a. til forvitring av marmorsøyler som står i saltvann. De store artene betraktes som en delikatesse. Det finnes  også en art i norske farvann.

Amerikansk boreskjell, Petricola pholadiformis, blir 6 cm bredt, hvit av farge, borer i leire og kalk. Kom til England med amerikansk østersyngel, og har senere spredt seg i Nordsjøen.

Køie, M. og Kristiansen, Aa. 2000. Havets dyr og planter. 351 sider. NKS-Forlaget, Oslo.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.