boulette

Artikkelstart

Boulette er en gruppe franske oster fra området langs den belgiske grensen. Ostene formes for hånd som kuler eller kjegler.

Faktaboks

Uttale
bulˈɛt
Etymologi
fransk, ‘liten kule’

Det er to hovedtyper av osten. Boulette de cambrai ystes av kumelk, formes som en ball og tilsettes urter som persille, estragon og gressløk, samt salt. Osten omsettes og spises som fersk ost. Den andre og mest kjente varianten er boulette d'avesnes, som knas og formes som en kjegle. I utgangspunktet var dette en mager ost som ble ystet av kjernemelk. I dag brukes overskuddsostemasse fra tilvirkningen av osten maroilles som tilsettes urter og krydder. I tillegg til urter, som for boulette de cambrai, brukes nellik og pepper. De industrielt fremstilte ostene gnis utvendig med paprika eller annatto som gir skorpen en guloransje farge. Gårdsvariantene vaskes i en blanding av øl og saltvannsoppløsning.

Begge typene kan være tilvirket av både rå melk og pasteurisert melk, og ostene har kraftig duft og smak. Vekten på ostene er 200 til 300 gram og fettinnholdet 45 til 50 prosent.

Noen tilsvarende oster tilvirkes på den belgiske siden av grensen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg