maroilles

Maroilles er en fransk rødkittost, opprinnelig fra et kloster i Maroilles, første gang kjent på 700-tallet. Fra 1100-tallet ystet i et videre område i Nord-Pas-de-Calais. I dag er hovedområdet for tilvirkning av osten i området Pays de Thiérache. Osten kan ystes av rå eller pasteurisert kumelk, være industrielt fremstilt eller fra et gårdsysteri.

Faktaboks

uttale:
maroˈal
også kjent som:
marolles

Formen er firkantet, 13 centimeter bred og seks centimeter høy. Skorpen er mot det oransje i fargen, mens selve osten er elfenbenshvit til blekgul, halvfast i konsistensen og med små hull. Maroilles er kjent for sin sterke duft, mens smaken er forholdsvis mild. Fettinnhold i tørrstoffet er fra 45 til 50 prosent.

Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1976 og EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse, AOP, i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg