Maroilles, fransk rødkittost opprinnelig fra et kloster i Maroilles, første gang kjent på 700-tallet. Fra 1100-tallet ystet i et videre område i Nord-Pas-de-Calais. I dag er hovedområdet for tilvirkning av osten i området Pays de Thiérache. Osten kan ystes av rå eller pasteurisert kumelk, være industrielt fremstilt eller fra et gårdsysteri.

Formen er firkantet, 13 cm bred og seks cm høy. Skorpen er mot det oransje i fargen, mens selve osten blek gul, halvfast i konsistensen og med små hull. Maroilles har sterk duft, men forholdsvis mild smak. Fettinnhold i tørrstoffet er fra 45 til 50 prosent. 

Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1976 og den europeiske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOP i 1996. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.