maroilles

Artikkelstart

Maroilles er en fransk rødkittost, opprinnelig fra et kloster i Maroilles, første gang kjent på 700-tallet. Fra 1100-tallet ystet i et videre område i Nord-Pas-de-Calais. I dag er hovedområdet for tilvirkning av osten i området Pays de Thiérache. Osten kan ystes av rå eller pasteurisert kumelk, være industrielt fremstilt eller fra et gårdsysteri.

Faktaboks

Uttale
maroˈal
Også kjent som
marolles

Formen er firkantet, 13 centimeter bred og seks centimeter høy. Skorpen er mot det oransje i fargen, mens selve osten er elfenbenshvit til blekgul, halvfast i konsistensen og med små hull. Maroilles er kjent for sin sterke duft, mens smaken er forholdsvis mild. Fettinnhold i tørrstoffet er fra 45 til 50 prosent.

Osten fikk den franske geografiske opprinnelsesbeskyttelsen AOC i 1976 og EUs beskyttet opprinnelsesbetegnelse, AOP, i 1996.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg