Bladskimmelsopper, primitive, sopplignende organismer, som danner et gråhvitt, dunete belegg på overflaten av planter, særlig på bladene.

Bladskimmelsoppene hører til rekke eggsporesopper, Oomycota, klasse Oomycetes, orden Peronosporales. De omfatter hovedsakelig arter som er parasitter på planter, men noen er saprofytter, og finnes blant annet i jord. En del av de parasittære artene er sterkt spesialisert til en vertsplante, andre er polyfage, og kan finnes på mange plantearter, f.eks. som årsak til rotbrann på småplanter.

Bladskimmelsoppenes mycel består av grove hyfer, uten septa (tverrvegger). Det er synlig på bladoverflaten, men opptrer hovedsakelig inne i planten, mellom de enkelte celler i bladet. Noen arter har haustorier, spesialiserte hyfer som trenger inn i vertplantens celler for næringsopptak. Ukjønnet formering foregår ved zoosporer som dannes i sporangier. Zoosporene har flageller og kan svømme fritt i vann når de kommer ut fra sporangiet. Hos noen arter fungerer sporangiet som en konidiespore, slik som man finner hos ekte sopp. Kjønnet formering foregår ved utvikling av oosporer, som dannes i oogonier befruktet av et anteridium. Oosporene har spesielt tykk vegg, og fungerer som hvileorgan. De kan overleve mange år i jorden. Noen av bladskimmelsoppene er biotrofe organismer, og har hittil ikke kunnet dyrkes på kunstig næringssubstrat. Ordenen Peronosporales deles i to familier, med bl.a. slektene Albugo, Bremia, Peronospora, Plasmopara, Pseudoperonospora og Pythium.

Bladskimmelsoppene omfatter mange viktige parasittsopper på planter. Vinbladskimmel, Plasmopara viticola, var årsak til svært store skader på vinranke da den ble introdusert med infisert plantemateriale fra USA til Europa i 1878, og den er fortsatt en fryktet skadegjører i vindyrkingen. Tobakkskimmel, Peronospora tabacina, fører stadig til store økonomiske tap i tobakksdyrkingen. På solsikke kan Plasmopara halstedii gjøre svært stor skade. Den infiserer plantene systemisk, og kan føre til at plantene dør på et tidlig stadium, eller utvikler seg svakt og ikke setter frø.

I Norge kan løkbladskimmel, Peronospora destructor, salatbladskimmel, Bremia lactucae, og kålbladskimmel, Peronospora parasitica, gjøre stor skade ved dyrking av disse vekstene. De kan bekjempes ved ulike dyrkingstiltak, bruk av resistente sorter, og sprøyting med kjemiske plantevernmidler.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.