Kjøretøy er en innretning til å kjøre med på bakken. I vegtrafikkloven defineres kjøretøy som «innretning som er bestemt til å kjøre på bakken uten skinner». Innretningen kan bruke hjul, meier, valser eller lignende. Motorvogner (for eksempel biler, busser, lastebiler, motorsykler, trucker, og traktorer), hestekjøretøy, beltevogner, sykler, elektriske sparkesykler og selvbalanserende kjøretøy omfattes av definisjonen i vegtrafikkloven.

Det er noe forskjell i regelverket for lette og tunge kjøretøy. Kjøretøy med lengde større enn 5,6 m eller totalvekt større enn 3,5 tonn regnes som tunge kjøretøy. Kjøretøy med lavere veket enn dette regnes som lette kjøretøy.

Tog og trikk faller utenfor av definisjonen av kjøretøy i vegtrafikkloven. Det gjør også fly som først og fremst er bestemt til å være i luften.

Regler om teknisk utforming av kjøretøy

Kjøretøy skal være bygget, innrettet, utstyrt og vedlikeholdt slik at det kan brukes uten å volde unødig fare eller ulempe og uten å skade veg. Kjøretøyforskrifter er en samlebetegnelse som brukes om flere administrative forskrifter om kjøretøy. Forskrift om bruk av kjøretøy inneholder blant annet regler om registrering, plassering og sikring av gods, trekking av tilhenger samt vekt og dimensjonering for kjøretøy på offentlig vei. Forskrift om tekniske krav og godkjenning av kjøretøy, deler og utstyr får anvendelse for kjøretøy som registreres første gang eller tas i bruk uten registreringsplikt.

Alle typer motorvogn og tilhenger til motorvogn er med få unntak registreringspliktige i Norge. Registreringen innebærer at det blir gitt offentlig tillatelse til at kjøretøyet tas i bruk på eller utenfor offentlig veg. Videre innebærer registreringen en identifisering av kjøretøyet, og at det utstedes et kjennemerke.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Helde, Roger (2019): Juss i veitrafikk og trafikkopplæring. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245023084, Finn boken

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg