Bevegelse er i fysikken et begrep som behandles i fagområdene kinematikk og dynamikk. Kinematikken behandler fart, akselerasjon og forskjellige bevegelsesformer som rettlinjet bevegelse, svingninger og bølger. Dynamikken beskriver sammenhengen mellom bevegelse og de kreftene som virker.

Grunnlaget for dynamikken er Newtons tre bevegelseslover.

Bevegelse av en gjenstand

Når man skal beskrive en gjenstands bevegelse, blir den ofte forenklet til en beskrivelse av bevegelsen til gjenstandens tyngdepunkt eller massesenter. Sier vi for eksempel at en bil beveger seg med en viss fart langs en rettlinjet vei, overser vi at mange deler av bilen ikke følger den rette banen. Alle punkter på hjulene beveger seg i kompliserte baner med stadig skiftende fart.

Hvis alle deler av en gjenstand beveger seg med samme fart i samme retning, er bevegelsen en ren translasjon (rettlinjet bevegelse), men som oftest er bevegelsen av en stiv gjenstand både translasjon og rotasjon.

Bevegelse er relativ

Ifølge den spesielle relativitetsteorien er all translatorisk bevegelse relativ og absolutt bevegelse er en illusjon. Passasjerene i et tog kan for eksempel være i ro i forhold til toget, men ha stor fart i forhold til skinnene.

Bevegelse kan beskrives i forhold til et referansesystem som man velger. I mange tilfeller velger man Jorden som referansesystem, selv om den dreier seg om sin akse og beveger seg rundt Solen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg