Brunråte
Ved brunråte nedbrytes cellulose, men ikke lignin. Ligninet blir igjen som en sprø, brun substans som ofte sprekker opp i kuber.
Brunråte
Av .
Lisens: fri

Brunråte er en form for råte hvor soppen bare angriper cellulosen i veden, mens ligninet, den andre hovedkomponenten i tre, blir igjen. Under denne prosessen farges ligninet brunt. Hos noen sopparter brytes veden under angrepet opp i mer eller mindre kvadratiske eller rektangulære stykker, og vi får såkalt kubisk brunråte.

Arter

De to vanligste soppartene som har denne råten, er rødrandkjuke, som særlig angriper gran, og knivkjuke, som angriper bjørk.

Nedbrytning

Brunråteved er meget motstandsdyktig mot sopp- og bakterieangrep, og det kan ta 50 år før den er helt borte. Under nedbrytningen er ligninet et viktig substrat for en rekke organismer, i tillegg til at det hjelper til å lagre vann i jordsmonnet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg