Grantørke som følge av barkbilleangrep
Etter tørre somre, slik som sommeren 2018, kan grantrær være utsatt for grantørke og påfølgende angrep av granbarkbillen (Ips typographus).
Grantørke som følge av barkbilleangrep
Av /NIBIO.
Lisens: CC BY SA 3.0

Grantørke, massedød av eldre granskog som opptrer under bestemte forhold, fortrinnsvis etter storm eller tørke.

Ved storm kan trærne rotrykkes, det vil si at røttene blir revet løs slik at evnen til å ta opp vann avtar, og treet tørker.

I Sverige omtales begrepet «grantorka» om det samlede skadebildet fra tørkestress og påfølgende angrep av honningsopp og barkbiller.

Granskog tåler som oftest tørkeår som normalt opptrer, men følger flere tørkeår på rad, kan selv granskog på god mark bli tørkeskadet. Grantørke kan også opptre etter sterk hogst, ved at trær som tidligere har stått beskyttet av den eldre skogen plutselig blir fristilt, og ikke tåler den direkte påvirkningen av vind og sol.

Grantørke følges ofte av masseangrep av skadeinsekter, særlig barkbiller.

Anatomiens rolle

Hvordan trærne er bygget opp, deres anatomiske oppbygging, har også betydning for hvordan grantrærne takler tørke. Vannet i stammen transporteres i tynne rør, såkalte trakeider og tykke cellevegger i trakeidene gir bedre beskyttelse mot kavitering, det vil si dannelse av luftbobler, i og dermed også mindre fare for redusert vanntransport. Trær som har tynne cellevegger og brede treakeider kan derfor være mer utsatt for kavitering, med påfølgende redusert vanntransport (dårligere vannhusholdning). Disse trærne er dermed også mer disponert for tørkeskader enn trær med tynne trakeider og tykke cellevegger.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg