bandol

Bandol produserer noen av Frankrikes mest seriøse viner.
Av .

Artikkelstart

Bandol er en vin fra Provence. Den røde vinens hovedbestandel er druen mourvèdre. Det produseres også hvit- og rosévin her, men det er den røde som er mest anerkjent.

Appellasjonen har sitt navn etter havnen. Vinmarkene ligger i terrasser i et naturlig sørvendt amfiteater og dekker rundt 1500 hektar. Området har skrinn jord, en blanding av leire, kalk- og sandstein med et topplag av grus og stein. Bandol har et gunstig klima, og med om lag 3000 soltimer er det et av de få stedene i Frankrike hvor mourvedre blir tilstrekkelig moden.

Tillatte grønne druesorter er bourbolenc, clairette, sauvignon blanc og ugni blanc.

Tillatte druer for rød og roséviner mourvedre, grenache noir, cinsaut og carignan. Syrah er tillatt, men sjelden.

Fra 1986 måtte de røde vinene inneholde minst 50 prosent mourvedre og lagres 18 måneder på fat.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg