Bandol, fransk vin fra Provence, omtalt som Provences mest seriøse vin i Oxford Companion to Wine av Jancis Robinson. Den røde vinens hovedbestandel er druen mourvedre. Det produseres også hvit- og rosé-vin her, men det er den røde som er mest anerkjent.

Appellasjonen har sitt navn etter havnen. Vinmarkene ligger i terrasser i et naturlig sørvendt amfiteater og dekker ca. 1500 hektar. Området har skrinn jord, en blanding av leire, kalk- og sandsteinstein med et topplag av grus og stein. Bandol har et gunstig klima, og med om lag 3000 soltimer er det et av de få stedene i Frankrike hvor mourvedre blir tilstrekkelig moden.

Tillatte grønne druesorter er bourbolenc, clairette, sauvignon blanc, og ugni blanc.

Tillatte druer for rød og roséviner mourvedre, grenache noir, cinsaut og carignan. Syrah er tillatt, men sjelden.

Fra 1986 må de røde vinene inneholde minst 50 % mourvedre og lagres 18 måneder på fat.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.