Bånddannelse er en utvikling som fører til at planteorganer som normalt er sylindriske, blir mer eller mindre flattrykte.

Faktaboks

Også kjent som
fasciasjon

Den forekommer både hos røtter, stengler, stammer og blomsterstander. Bånddannelse skyldes påvirkning på vekstpunktet (meristemet) slik at mønsteret for celledelingene endres. Blant kjente årsaker til dette kan nevnes insektangrep, trykk, lav temperatur, skader som fører til sår, infeksjon av bakterier, sopp eller virus, ugressmidler med mer.

Hos den sykdomsfremkallende (patogene) bakterien Corynebacterium fascians dannes plantehormonet cytokinin, som påvirker meristemet til å produsere en båndformet stengel. I enkelte tilfeller kan bånddannelse være arvelig, for eksempel hos hanekam, som nettopp av den grunn er populær som prydplante. Også ved sammenvoksning av to vekstpunkter kan det oppstå en båndformet stengel. Dette regnes imidlertid ikke som ekte bånddannelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg