Autentisk kadens
Autentisk kadens
Av .

En autentisk kadens er i musikk en avsluttende akkordprogresjon som oppleves som spenningsutløsende. Den består av en spenningsskapende akkord, dominant (D), som inneholder toneartens ledetone. Denne føres videre til tonika (T), en spenningsutløsende akkord, som ligger en ren kvint lavere.

Kadensvirkningen kan forsterkes ved at dominanten tilføyes en septim. Derved oppstår et dissonerende tritonusintervall mellom ledetone og septim og et lite septimintervall mellom grunntone og septim. Sammen med ledetonens videreføring til tonikas grunntone gir septimens oppløsning til tonikas ters en forsterket kadensvirkning. Foran dominanten opptrer ofte en subdominant (S). Denne akkordens grunntone forbereder ofte dominantens septim.

Kombinasjonen av ledetone og fallende ren kvint (i praksis ofte en stigende kvart) er en av tonalitetens viktigste byggesteiner. En autentisk kadens er et viktig formdannende element innen klassisk musikk ved at den markerer avslutning på en sats eller deler av den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg