augustinerkorherrer

Artikkelstart

Augustinerkorherrer, canonici regulares, korbrødre, klosterlignende fellesskap av katolske prester som lever etter Augustins regel. Som en viktig del av den gregorianske reformen ble det på 1000- og 1100-tallet dannet klostre hvor medlemmene var klerker som levde i fattigdom, sølibat og lydighet etter Augustins regel.

Faktaboks

Uttale
augustˈinerkorherrer

Jonskloster i Bergen, Helligåndsklosteret på Halsnøy, Utstein kloster på Mosterøy i Rennesøy kommune og Helgeseter kloster i Trondheim var augustinerklostre.

Til tross for stor nedgang under reformasjonen og på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet, fikk korherrene et visst oppsving i det forrige århundre. De gjenværende klostrene, særlig i Italia, Østerrike, Sveits og Spania, er sluttet sammen i fem kongregasjoner.

Augustinerkorherrene kom tilbake til Norge i 2003, og har en prestekommunitet i Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Gunnes, Erik: "Augustinerne i Norge" i Eriksson, J.E.G. & K. Schei, red.: Seminaret "Kloster og by" [...], 1993, 38–43
  • Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder fra vikingetid til reformationstid, 1:280–83
  • Lange, Christian C.A.: De norske Klostres Historie i Middelalderen, 2. Udg., 1856
  • Nenseter, Olav: Augustinerordenen : å lære andre gjennom ord og eksempel, 2003 (Religiøse ordener i middelalderens Norge), isbn 82-92462-00-7, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg