Augustinerkorherrer, canonici regulares, korbrødre, klosterlignende fellesskap av katolske prester som lever etter Augustins regel. Som en viktig del av den gregorianske reformen ble det på 1000- og 1100-tallet dannet klostre hvor medlemmene var klerker som levde i fattigdom, sølibat og lydighet etter Augustins regel.

Jonskloster i Bergen, Helligåndsklosteret på Halsnøy, Utstein kloster på Mosterøy i Rennesøy kommune og Helgeseter kloster i Trondheim var augustinerklostre.

Til tross for stor nedgang under reformasjonen og på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet, fikk korherrene et visst oppsving i det forrige århundre. De gjenværende klostrene, særlig i Italia, Østerrike, Sveits og Spania, er sluttet sammen i fem kongregasjoner.

Augustinerkorherrene kom tilbake til Norge i 2003, og har en prestekommunitet i Bergen.

  • Gunnes, Erik: "Augustinerne i Norge" i Eriksson, J.E.G. & K. Schei, red.: Seminaret "Kloster og by" [...], 1993, 38–43
  • Kulturhistorisk leksikon for nordisk middelalder fra vikingetid til reformationstid, 1:280–83
  • Lange, Christian C.A.: De norske Klostres Historie i Middelalderen, 2. Udg., 1856
  • Nenseter, Olav: Augustinerordenen : å lære andre gjennom ord og eksempel, 2003 (Religiøse ordener i middelalderens Norge), isbn 82-92462-00-7, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.