Alminnelig ferdsel er et juridisk begrep som brukes i vegtrafikkloven og trafikkregler for å definere områder hvor allmennheten har rett til å bevege seg fritt, enten til fots, med sykkel, bil eller annet kjøretøy. Dette inkluderer offentlige veier, gater, plasser og andre områder som er åpne for allmennheten. Begrepet er viktig for å avgjøre hvilke lover og regler som gjelder for forskjellige typer trafikk og transport.

Vurderingen av om veien er åpen for alminnelig ferdsel, kan være vanskelig, og spørsmålet har vært behandlet i Høyesterett mange ganger. Det som er avgjørende for om veien er åpen for alminnelig ferdsel, vil ofte være om veien er åpen for allmenheten og om det foregår en viss trafikk der. Ved vurderingen må det også legges vekt på trafikkens omfang, boligenes omfang og hvem som har ansvar for å vedlikeholde vegen.

Regler om ferdsel på vei

Vegtrafikkloven gjelder all trafikk med motorvogn. Dette gjelder enten ferdselen med motorvogn skjer på vei eller på område utenfor vei, med andre ord uansett hvor motorvognen brukes. For annen ferdsel enn med motorvogn gjelder loven bare når de ferdes på veg eller på område som har alminnelig trafikk med motorvogn. Loven gjelder altså ikke for fotgjengere, sykelister og ridende i skog og mark og i områder der det ikke vanligvis forekommer trafikk med motorvogn.

Trafikkregler gjelder på offentlig eller privat vei, gate eller plass (herunder opplagsplass, parkeringsplass, holdeplass, bru, vintervei unntatt merket løype for beltemotorsykkel, ferjekai eller annen kai som står i umiddelbar forbindelse med vei) som er åpen for alminnelig ferdsel. På andre steder gjelder trafikkreglene ikke.

I praksis betyr dette at den som kjører motorvogn på en vei som er åpen for alminnelig ferdsel må overholde trafikkreglene. Alminnelig ferdsel er et begrep som er viktig for å forstå trafikkregler om vikeplikt. Den som skal svinge til venstre og får kjøretøy på sin høyre side, har vikeplikt. Høyreregelen i trafikkreglene gjelder overfor kjørende i veikryss og andre steder som er åpne for alminnelig ferdsel der kjøretøy kommer inn fra høyre. Den som kommer kjørende ut fra en vei som ikke er åpen for alminnelig ferdsel, har vikeplikt for annen trafikant. Høyreregelen gjelder bare når begge veiene er åpne for alminnelig ferdsel.

Hvis en vei eller et område ikke er åpen for alminnelig ferdsel, betyr det at det er privateiendom, og eieren kan sette sine egne regler for bruk. Men selv i disse tilfellene, kan det være visse restriksjoner og regler som gjelder, for eksempel i lover, lokale forordninger eller regler for offentlig sikkerhet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Helde, Roger (2019): Juss i veitrafikk og trafikkopplæring. Fagbokforlaget. ISBN: 9788245023084, Finn boken
  • Engstrøm, Bjørn, red.: Vegtrafikkloven og trafikkreglene med kommentarer, 4. utg., 2004, isbn 82-15-00263-3

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg