Fredrik Solvang

Faktaboks

Fredrik Solvang
Født
17. mai 1977, Inchon, Sør-Korea
Fredrik Solvang.
Av .

Artikkelstart

Fredrik Solvang er en norsk journalist og programleder, best kjent som programleder i NRKs Debatten og Dagsnytt 18.

Bakgrunn

Solvang er født i Sør-Korea, der han har to eldre søstre. Moren døde kort etter fødselen, og han ble adoptert til Norge og vokste opp blant annet på Setermoen. Som barn pleide Solvang å sette seg foran tv-apparatet og lese høyt fra Tekst-TV, som om han var programleder i Dagsrevyen.

NRK-karriere

Solvang har vært ansatt i NRK siden 2000, og jobbet i Alltid Nyheter, innenriks og Dagsnytt før han begynte som reporter i Dagsrevyen i 2010. Han ble for alvor lagt merke til da han i 2016 for første gang satte seg i programlederstolen i debattprogrammet Dagsnytt 18.

Vinteren 2018 overtok han ansvaret for det direktesendte tv-programmet Debatten etter Ingunn Solheim, og med Solvang ved roret er Debatten et av få tv-programmer som har hatt markant seerøkning de siste årene, med mellom 400 000 og 500 000 seere.

Kontroverser og engasjement

Alt fra kontroversielle valg av deltagere og redaksjonelle slurvefeil har ført til at «debatten om Debatten» har rast med variert styrke mens Solvang har vært programleder. Han er i tillegg blitt kritisert for sin rolle og debattstil i sosiale medier, der han av flere er blitt oppfattet som lite mottagelig mot kritikk. I 2020 gjorde han både egen Facebook-side privat og slettet Twitter-kontoen, fordi han ikke hadde «kapasitet til å håndtere debatten».

Solvang verner også om sitt privatliv, og stiller sjelden opp i personlige intervjuer. «Hvis [tv-seerne] blander masse bakgrunnskunnskaper og antakelser om meg som person – mine meninger og holdninger – så vil det forpurre oppfatningen av det jeg gjør», forklarte han til Se og Hør.

To temaer har han derimot engasjert seg i. De siste årene har Solvang åpent snakket om at han er homofil. Han er samboer, og har en bonussønn.

Våren 2021 engasjerte han seg også i debatten om rasisme. «Ikke bagatelliser historiene om rasisme unge asiater nå står fram med», skrev han på Facebook: «Det kan ta år å bli fortrolig med egne skjeve øyne, og selv om kommentarene asiater blir til del kan være mindre brutale enn det andre grupper får, kan de gi banesår om de treffer på feil tidspunkt, for eksempel i en oppvekst.»

Priser

I 2017 ble han tildelt Riksmålsforbundets lytterpris.

Solvang vant Gullruten for beste programleder i 2020, og samme år kåret både KK og Se og Hør ham til Norges mest velkledde mann.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg