aldring (kjemi)

Med aldring av produkter av organiske materialer som plast, gummi, fiberstoffer, maling-, lakk- og limskikt o.l., menes forandringer (vanligvis uønskede) som går sin gang enten uavhengig av kjemisk påvirkning utenfra eller som følge av påvirkning fra det vanlige miljøet, dvs. fra luft, lys, fuktighet etc. Aldringen kan resultere i sprøhet, klebrighet, sprekkdannelser, misfarging, nedsettelse av styrken m.m.

Praktisk viktige eksempler på slik aldring er: Rågummi (uvulkanisert kautsjuk) blir etter hvert klebrig fordi kautsjukmolekylene brytes ned når de oksideres av oksygenet i luften. Vulkanisert gummi får ofte en sprø, krakelerende hud på grunn av fotokjemisk oksidasjon når den utsettes for direkte sollys, men svekkes også ofte av vanlig oksidasjon i det indre, og desto raskere jo høyere temperaturen er. De samme aldringsprosessene er ansvarlige for den korte levetiden til f.eks. polyetylenfolie, tekstiler av polyamidfibere (nylon), natursilke, rayon o.l. når disse utsettes for mye sollys. Produkter av vulkanisert naturgummi og mange syntetiske gummityper vil, hvis de står i stadig spenn, kunne få store sprekker på tvers av strekkretningen fordi de angripes av ozonet i luften. Polyvinylklorid (PVC) aldrer ved avspalting av hydrogenklorid etterfulgt av oksidasjonsprosesser.

De forskjellige formene for aldring kan sinkes ved tilsetning av antialdringsmidler, som kan være lysabsorberende stoffer eller pigmenter (sot), antioksidanter, antiozonanter eller stabilisatorer mot andre former for nedbrytning. I laboratoriet utføres hurtigprøving av disse materialenes aldringsbestandighet i spesielle apparater der de utsettes for de forskjellige påvirkningene, men med mye høyere intensitet (akselerert aldring).

I visse tilfeller er aldringsprosesser av denne typen ønskelig. F.eks. ved bruk av landbruksfolie av polyetylen kan aldringen føre til at polymermolekylene brytes ned til lavmolekylære forbindelser. Disse forbindelsene kan angripes av bakterier og man kan dermed få en kombinert aldring og biologisk nedbryting av plasten, biodegraderbar plast.

Se også eldning.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg