aldring (kjemi)

Artikkelstart

Aldring er innen kjemi det at materialer som plast, gummi, syntetiske fibre, maling-, lakk- og limskikt gjennomgår forandringer (vanligvis uønskede) som skjer enten uavhengig av kjemisk påvirkning utenfra eller som følge av påvirkning fra det vanlige miljøet, det vil si fra luft, lys, fuktighet og så videre. Aldringen kan resultere i kvalitetsreduksjon som sprøhet, klebrighet, sprekkdannelser, misfarging og at materialet blir svakere.

Noen praktisk viktige eksempler på slik aldring:

  • Rågummi (uvulkanisert kautsjuk) blir etter hvert klebrig fordi kautsjukmolekylene brytes ned når de oksideres av oksygenet i luften.
  • Vulkanisert gummi får ofte en sprø, krakelerende hud på grunn av fotokjemisk oksidasjon når den utsettes for direkte sollys, men svekkes også ofte av vanlig oksidasjon i det indre, og desto raskere jo høyere temperaturen er.
  • De samme aldringsprosessene er ansvarlige for den korte levetiden til materialer som polyetylenfolie, tekstiler av polyamidfibere (nylon), natursilke, rayon og lignende når disse utsettes for mye sollys.
  • Produkter av vulkanisert naturgummi og mange syntetiske gummityper vil, hvis de står i stadig spenn, kunne få store sprekker på tvers av strekkretningen fordi de angripes av ozonet i luften.
  • Polyvinylklorid (PVC) aldrer ved avspalting av hydrogenklorid etterfulgt av oksidasjonsprosesser.

De forskjellige formene for aldring kan sinkes ved tilsattelse av antialdringsmidler. Disse kan være lysabsorberende stoffer eller pigmenter (sot), antioksidanter, antiozonanter eller stabilisatorer mot andre former for nedbrytning.

I noen tilfeller er aldringsprosesser av denne typen ønskelig. Ved bruk av landbruksfolie av polyetylen, for eksempel, kan aldringen føre til at polymermolekylene brytes ned til lavmolekylære forbindelser. Disse forbindelsene kan angripes av bakterier, og man kan dermed få en kombinert aldring og biologisk nedbryting av plasten, biodegraderbar plast.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg