Ytre Møkkalasset fyr

Ytre Møkkalasset fyr ligger utenfor Tvedestrand.

Artikkelstart

Ytre Møkkalasset fyr var en fyrstasjon på et lite skjær i leden sørøst for Tvedestrand i Arendal kommune, i Agder fylke. Det ble opprettet som led- og innseilingsfyr i 1888, automatisert og avbemannet i 1946. Fyret ble nedlagt i 1986.

Faktaboks

Også kjent som

Møkkalasset

  • Tårnets høyde: 17,2 meter
  • Lyshøyde over høyvann var: 17,1 meter
  • Lysvidde var: 11,8 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter skjæret det står på, Møkkalasset. Det er mange historier om hva det betyr, men det mest sannsynlige er nok at det vesle brune skjæret på avstand kan minne om et lass med møkk.

Historikk

Fyret på skjæret har bare et støpejernstårn, hvor det ble innredet en liten hybel til fyrvokteren. Det var ikke meningen at den skulle være til permanent opphold. Isteden satte Fyrvesenet opp en bolig i Bråvika inne på Flosterøya hvor han og familien kunne bo. Under andre verdenskrig ble fyret beskutt under et flyangrep og skadet. I 1946 ble fyret reparert, automatisert og avfolket, og det har siden stått tomt. I 1986 ble så Ytre Møkkalasset fyr nedlagt da Kilsund fyrlykt ble forsterket. Ytre Møkkalesset fyr ble fredet i 1997 og en venneforening prøver å holde fyrtårnet i stand, og arrangerer dagsbesøk. I 2020 startet Kystverket en omfattende rehabilitering av fyrtårnet, og etter planen skal fyrlyset reaktiveres i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Bjørkhaug og Poulsson (1986). Norges fyr, bind 1. Grøndahl & Søn forlag AS
  • Lauritzen, Per Roger (2019). Norske fyrstasjoner. Kystverkmusea.
  • Berg, Øyvind (red) (2020). Ytre Møkkalasset fyr. Skibsaksjeselskapet Hesvik.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg