Faktaboks

Ytre Møkkalasset fyr

Møkkalasset

Ytre Møkkalasset fyr
Ytre Møkkalasset fyr ligger utenfor Tvedestrand
Ytre Møkkalasset fyr

Møkkalasset er en fyrstasjon på et lite skjær i leden sørøst for Tvedestrand i Arendal kommune, Agder fylke. Det ligger utenfor innløpet av Oksefjorden og ble opprettet som led- og innseilingsfyr i 1888, og automatisert og avbemannet i 1946. Fyret ble nedlagt i 1986, men reaktivert i 2021.

  • Tårnets høyde: 17,2 meter
  • Lyshøyde over høyvann: 17,1 meter
  • Lysvidde: 11,8 nautiske mil

Navnet

Fyrstasjonen har navn etter skjæret det står på, Møkkalasset. Det er mange historier om hva det betyr, men det mest sannsynlige er nok at det vesle brune skjæret på avstand kan minne om et lass med møkk.

Historikk

Fyret på skjæret har bare et støpejernstårn, hvor det ble innredet en liten hybel til fyrvokteren. Det var ikke meningen at den skulle være til permanent opphold. I stedet satte Fyrvesenet opp en bolig i Bråvika, inne på Flosterøya, hvor fyrvokteren og familien kunne bo. Under andre verdenskrig ble fyret beskutt under et flyangrep og skadet. I 1946 ble fyret reparert, automatisert og avfolket, og det har siden stått tomt.

I 1986 ble Ytre Møkkalasset fyr nedlagt etter at Kilsund fyrlykt hadde blitt forsterket. Fyret ble fredet i 1997, og en venneforening prøver å holde fyrtårnet i stand, og arrangerer dagsbesøk. I 2020 startet Kystverket en omfattende rehabilitering av fyrtårnet, og fyrlyset ble reaktivert i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Berg, Øyvind (red) med flere (2020). Ytre Møkkalasset fyr. Skibsaksjeselskapet Hesvik.
  • Eynden, Jo van der og Lauritzen, Per Roger (2023). Kystens veivisere, Norsk fyrhistorie fra A til Å. Vigmostad og Bjørke

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg