Faktaboks

Flosterøya
Flostrøy Flostaøya
Etymologi
av norrønt flóðr, ‘renne, smalt sund’
Flosta kirke
Kalvøysund festning

Flosterøya er en øy i Arendal kommune i Agder, utenfor kysten mellom Arendal og Tvedestrand. Øya har et areal på 7,9 kvadratkilometer. Det er broforbindelse med fastlandet i sør over Arneviksundet til fylkesvei 410, og i nordvest til Tverrdalsøya og videre til fastlandet over Kilsund. Ut mot Skagerrak i sør ligger det gamle skipperleiet Narestø.

Østkysten av Flosterøya er grense mot Raet nasjonalpark. Øst på øya ligger Kalvøysund festning, et stort anlegg bygget av tyskerne under andre verdenskrig. Utenfor festningen ligger Ytre Møkkalasset fyrstasjon. Flosterøya utgjør sammen med en del av fastlandet innenfor sognet Flosta. Sentralt på øya ligger Flosta kirke, en fredet korskirke i tre fra 1632.

Kart

Flosterøya
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Ingebjørg Ytterdal

Hei. Flostaøya er feil navn. Denne øya heter Flosterøya. En eller annen samnorskfantast her endret navet og fått det inn på kart. Dette skal rettes opp. Floster var navnet i gammel tid og vestre ende av øya nevnes som Flostergafl under birkebeinerne. Mvh. leder i Flosta historielag.

svarte Geir Thorsnæs

Takk for innspill. Navnet på øya (og oppslagsordet til artikkelen) er endret til Flosterøya i samsvar med skrivemåten brukt av Statens Kartverk. Sekundære/foreldete former er gitt i faktaboksen. Med hilsen Geir Thorsnæs

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg