Faktaboks

Yohan Shanmugaratnam

Yohei Shanmugaratnam

Uttale

Yå-he Shann-muga-rat-nam

Født
11. januar 1979, Jaffna, Sri Lanka
Yohan Shanmugaratnam
Yohan Shanmugaratnam
Av .

Yohan Shanmugaratnam er en journalist, samfunnsgeograf og forfatter fra Ås. Han jobber i Klassekampen, og er i tillegg kjent for et forfatterskap som retter blikket mot rasisme, identitet, integrering og utenforskap.

Bakgrunn

Faren til Shanmugaratnam er fra Sri Lanka, moren er japansk og familien kom til Norge da han var seks år gammel.

Han har hovedfag i samfunnsgeografi fra Universitetet i Oslo, og har vært ansatt i Klassekampen siden 2003, som utenriksjournalist, utenriksredaktør fra 2011 til 2017, og kommentator.

Forfatterskap

Vi puster fortsatt, bokomslag
Vi puster fortsatt, bokomslag
Manifest forlag.

Shanmugaratnam debuterte som forfatter med Vi puster fortsatt (2020), et essay om rasisme, røtter og oppvekst i Norge. I teksten henvender han seg til sine egne barn, i likhet med Mellom verden og meg (2015) av amerikanske Ta-Nehisi Coates. I essayet fletter Shanmugaratnam sin egen oppveksthistorie inn i en større fortelling om den folkelige mobiliseringen mot innvandringsmotstanderen Arne Myrdal, drapet på Benjamin Hermansen, 22. juli-terroren og amerikanske George Floyd, som ble drept av politiet i 2020.

Boken Bruddet: Byen som ville ha brexit (2021) vant Bokhandelens sakprosapris til forfattere og oversettere. Dette er en reportasjebok fra den engelske byen Boston i Lincolnshire, laget i samarbeid med fotografen Line Ørnes Søndergaard.

Arbeid med Karpe

Shanmugaratnam er også kjent for sitt arbeid med duoen Karpe. Han har vært styremedlem i deres Patel & Abdelmaguid Foundation, et fond som siden 2020 støtter prosjekter for flyktninger, asylsøkere og innvandrere.

I februar 2022 gikk en Klassekampen-tekst Shanmugaratnam skrev om Karpe-sangen «Baraf/Fairuz» viralt i sosiale medier, om forholdet mellom annengenerasjons innvandrere og deres foreldre. Deretter gikk han ut av styret i fondet, og fulgte veien frem mot gruppens ti konserter i Oslo Spektrum samme høst. Det resulterte i boken Hjertet i to: Seks måneder med Karpe (2022).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg