Faktaboks

Xinhua

New China News Agency, NCNA

Xinhua News Agency

Xinhua er et kinesisk nyhetsbyrå som i Norge er mer kjent under det tidligere navnet «Det nye Kina». Xinhua er Folkerepublikken Kinas offisielle nyhets- og billedbyrå og direkte underlagt det kinesiske kommunistpartiets propagandadepartement. Byrået ble startet i 1929 som Røde Kinas nyhetsbyrå, under Mao Zedong «lange marsj». I 1937 fikk det navnet «Det nye Kina», og i 1949 ble hovedsetet lagt til Beijing. Nyhetssendinger på engelsk startet i 1944.

Xinhua er et av verdens største med over 10 000 ansatte og mer enn hundre kontorer rundt i verden, de fleste tilknyttet Kinas ambassader. Det er organisert etter vanlig mønster, med en innenrikstjeneste bygd på et nettverk av korrespondentkontorer i samtlige provinshovedsteder, og en utenrikstjeneste som henter sitt stoff fra korrespondentkontorene i utlandet i tillegg til materiale fra de viktigste utenlandske nyhetsbyråene. Byråets skandinaviakontor ligger i Stockholm. Foruten sin kinesiskspråklige tjeneste redigerer Xinhua nyhetstjenester på engelsk, fransk, spansk, portugisisk, arabisk og russisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Camilla Frøseth Wedul

Hei!
Jeg foreslår å endre tittelen på denne artikkelen til Xinhua. Det er ikke vanlig å sette bindestrek mellom tegnene ved omskriving til pinyin (latinske bokstaver) lenger, og det er ikke nødvendig å ha med "she" som ikke er en del av navnet, men indikerer at det dreier seg om et foretak. Xinhua, eller Xinhua News Agency, er nå godt etablert som selskapets engelske/internasjonale navn.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg