Wolfgang Büscher

Faktaboks

Wolfgang Büscher
Født
20. mai 1951, Volkmarsen (i nærheten av Kassel)

Artikkelstart

Wolfgang Büscher er en tysk forfatter og journalist, kjent for sine reiseskildringer Berlin–Moskva (2003) og Tyskland. En reise (2005). Büscher har jobbet som journalist i de viktigste tyske avisene og har skrevet reisebøker fra flere kontinenter. I tillegg til reiseskildringene fra Tyskland har han skrevet om Asia (Asiatische Absencen, 2008), USA (Hartland: Zu Fuß durch Amerika, 2011) og Israel (Ein Frühling in Jerusalem, 2014).

De fleste av Büschers reiser foregår med offentlig transport, med lokaltransport eller til fots, og bøkene kombinerer fakta og dokumentariske elementer med litterære virkemidler. Reisene hans er lagt til den geografiske og politiske periferien utenom den konvensjonelle turistindustrien. Skildringene av ytre omgivelser, personer og hendelser er blandet med trivielle, komiske og hverdagslige detaljer, som subjektive øyeblikksinntrykk, autentiske sitater fra brukstekster, anekdoter eller utdrag fra samtaler. Den dokumentariske effekten utfylles dermed av sceniske episoder med litterære og essayistiske kvaliteter. Büschers avromantiserte, men likevel fantasirike blikk avdekker humoristiske og skurrile sider ved stedene han oppsøker. På denne måten reflekterer og utfordrer tekstene hans geografiske, politiske og kulturelle stereotypier.

Sammen med Christine Kensche og Uwe Schmitt har Büscher gitt ut Acht deutsche Sommer (2016), hvor åtte mennesker kommer til orde og forteller om en sommer som har hatt stor betydning for deres egen utvikling. Til sammen utgjør boka et tverrsnitt av tysk historie etter 1945.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Drei Stunden Null. Deutsche Abenteuer. Berlin, 1998.
  • Berlin–Moskva. En reise til fots. Berlin, 2003, norsk utgave på Aschehoug, 2005
  • Tyskland. En reise. Berlin, 2005, norsk utgave på Aschehoug, 2007
  • Asiatische Absencen. Berlin, 2008.
  • Hartland: Zu Fuß durch Amerika. Berlin, 2011.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg