Faktaboks

Fredrik 3. den vise
Fredrik III den vise, Fredrik III av Sachsen, Friedrich der Weise, Frederick the Wise
Født
17. januar 1463, Torgau, Sachsen, Det tysk-romerske riket (nå Tyskland)
Død
5. mai 1525, Lochau (nå Annaburg), Sachsen, Det tysk-romerske riket (nå Tyskland)
Fredrik den vise
/Liechtenstein Museum.

Fredrik 3. den vise var hertug og kurfyrste av Sachsen i Det tysk-romerske riket fra 1486 til sin død i 1525. Han nøt stor anseelse i riket og ble lansert som kandidat til valget på ny keiser etter keiser Maximilians død i 1519, men avslo og støttet valget av Karl 5. Han er også kjent som Martin Luthers beskytter, til tross for at han selv fortsatt var katolikk.

Familie

Fredrik tilhørte en linje (den ernestinske) av det saksiske fyrstehuset Wettin, som overtok hertugdømmet Sachsen-Wittenberg og kurfyrsteverdigheten i Sachsen i 1423. Han var eldste sønn av kurfyrst Ernst (1441–1486), og bror til Christine av Sachsen – som gjennom ekteskapet med den dansk-norsk-svenske prins Hans ble dronning i alle de tre skandinaviske rikene i 1481 – og til Johan «den trofaste», som etterfulgte ham som kurfyrste. Fredrik var ugift og etterlot seg ikke legitime livsarvinger.

Liv og virke

Fredrik etterfulgte faren som hertug og kurfyrste ved hans død i 1486. Da fikk han også kontrollen over de store sølvforekomstene i Sachsen og Thüringen og myntskatten fra de mange lokale myntverkstedene. Han kunne bruke sine betydelige inntekter til å gjennomføre en rekke prosjekter:

Han drog på pilegrimsferd til Jerusalem i 1493 og begynte å samle katolske relikvier (til sammen mer enn 19 000), han bygde eller utvidet flere slott (Wittenberg, Colditz og Hartenfels i Torgau), han opprettet universitetet i Wittenberg i 1502, og han ansatte kunstneren Lucas Cranach den eldre som hoffmaler i 1505.

Ved universitetet i Wittenberg arbeidet de to reformatorene Martin Luther og Philipp Melanchthon som lærere under kurfyrstens beskyttelse. Fredriks motiv for denne beskyttelsen var mer hans humanistiske orientering og bekymring over utglidning i den katolske kirken enn en personlig tilslutning til reformasjonen. På dødsleiet fikk han riktignok nattverden etter luthersk ritual, og etterfølgeren Johan gjorde luthersk kristendom til statsreligion i Sachsen i 1527.

I rikspolitikken fungerte Fredrik ofte som mellommann mellom kongen/keiseren og fyrstene, og han nøt lenge begge parters tillit, men forholdet til kong Maximilian surnet etter hvert. Etter at riksmøtet i Worms i 1495 hadde vedtatt en reform som ga riksstendene mer makt og pålagt kongen å opprette en regjering (riksregiment), satte Maximilian i 1500 Fredrik i spissen for denne, men han oppløste den igjen to år senere. I 1507 gjorde han Fredrik til riksstattholder, men embetet forsvant da den nå nykronede keiseren kom hjem fra Roma året etter.

Etter Maximilians død i 1519 støttet pave Leo 10. tanken om å velge Fredrik som hans etterfølger, i første rekke for å hindre at den franske kongen Frans 1. eller den nye kongen av Castilla og Aragon, keiserens sønnesønn Karl 5., ble valgt. Fredrik avslo tilbudet og gikk isteden inn for å overtale de andre kurfyrstene til å velge Karl, men kom til å angre på dette.

Da paven i 1518 anklaget Luther for kjetteri, nektet Fredrik å etterkomme kirkens krav om å utlevere ham og utvise ham fra Sachsen. Han sørget også for at Luther fikk løfte om fritt leide da han i 1521 ble innkalt til riksdagen i Worms for å forklare seg. Men Fredrik stolte ikke på den nye keiseren, og da riksdagen med keiserens støtte i april fulgte opp pavens bannlysing med å erklære Luther fredløs, iscenesatte kurfyrsten en «bortføring» og lot Luther tilbringe det neste året på borgen Wartburg ved Eisenach, der han i trygge omgivelser kunne fortsette arbeidet med å skriftfeste sine reformideer og oversette Det nye testamentet fra gresk til tysk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg